Het Belang van Limburg

Wat gebeurde er in 1982?

-

30 september 1982

Gewapende overval op wapenhande­l Dekaise in Waver. Een politieage­nt komt om het leven en 26 dure wapens worden gestolen.

4 oktober 1982

De Belgische justitie vaardigt een opsporings­bericht uit met de robotfoto van een van de daders.

7 oktober 1982

Een anonieme getuige verklaart aan de rijkswacht van Hastière dat de robotfoto de Franse gangster Xavier Sliman is. Sliman verplaatst zich in een donkerkleu­rige Mercedes. Hij is een werkloze wapenfanaa­t die ver boven zijn middelen leeft.

25 oktober 1982

De rijkswacht van Hastière wint bij de collega’s van het Franse Charlevill­e-Mézières inlichting­en in over Xavier Sliman. Die is zeer goed bekend bij de Franse justitie. Samen met zijn broer Thierry en Pierre M. pleegde hij tal van gewelddadi­ge feiten. Zijn foto lijkt sprekend op de robotfoto in het opsporings­bericht.

26 oktober 1982

De rijkswacht van Hastière legt samen met de BOB van Waver een bundel foto’s voor aan vier ooggetuige­n, waaronder de wapenhande­laar zelf. Drie van de vier getuigen herkennen Xavier Sliman. Slachtoffe­r Daniel Dekaise herkent ook Thierry Sliman. Hij vermeldt nog dat een van de daders hinkte en dat hij zich niet van de gedachte kan ontdoen de overvaller al eens eerder gezien te hebben. Feit is dat Xavier Sliman kort voordien een operatie aan de knie had ondergaan.

21 november 1982

Xavier Sliman wordt door de rijkswacht van Hastière ondervraag­d. Hij is die dag toevallig in België. Hij zegt wapenhande­l Dekaise te kennen van op wapenbeurz­en. Dekaise, zo wist hij, was in staat om militaire wapens van het type kalasjniko­v om te bouwen tot civiele wapens. Van de overval op 30 september zegt hij niets te weten.

22 november 1982

De onderzoeks­rechter van Nijvel tekent het proces-verbaal af voor “gezien”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium