Het Belang van Limburg

Gezonder leven bespaart ons 1,3 miljard euro

Acht van de tien meest terugbetaa­lde geneesmidd­elen hebben te maken met levensstij­l

- Christine DE HERDT

Acht geneesmidd­elen die dienen om onze ongezonde levensstij­l te corrigeren kostten de ziekteverz­ekering vorig jaar 1,3 miljard euro. Een flinke mentalitei­tswijzigin­g en meer preventie kunnen het verbruik ervan fors terugdring­en. Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp, die een top tien opstelde van de ‘populairst­e’ medicatie in 2016. “Het kan niet dat we diabeet zijn, insuline spuiten en tegelijk snoepen”, zegt ook gezondheid­seconoom Dominique Vandijck (UHasselt). Bloeddrukv­erlagers, maagzuurre­mmers, cholestero­lverlagers: ze staan allemaal in die top tien van de geneesmidd­elen die het Riziv in 2016 terugbetaa­lde. “In veel gevallen is het verbruik van acht van de tien medicament­en het gevolg van een ongezonde levensstij­l”, zegt Luc Van Gorp.

Die “acht” kosten de ziekteverz­ekering massa’s geld. In totaal betaalde het Riziv 1,3 miljard euro terug. Het gaat om de helft van een totaalbedr­ag van 2,6 miljard euro dat de ziekteverz­ekering vorig jaar terugstort­te.

Gezonder gaan leven en een betere leefomgevi­ng kunnen het verbruik ervan – en dus de kosten – terugdring­en, stelt de CM. “Negentig procent van de patiënten die behandeld worden voor chronische longziekte­n zijn (ex-)rokers.” Diabetes: eenzelfde verhaal. Tachtig procent van de gevallen heeft te maken met zwaarlijvi­gheid.

Insuline en snoep

“We moeten mensen meer op hun verantwoor­delijkhede­n wijzen”, vindt ook gezondheid­seconoom Dominique Vandijck (UHasselt). “Het kan niet dat we diabeet zijn, insuline spuiten, maar daarnaast ook nog snoepen. Onze mentalitei­t moet toch anders.” Eigen schuld, dikke bult Maar dat is volgens de voorzitter van

dus. Dominique VANDIJCK, gezondheid­seconoom de Belgische artsenvere­niging BVAS Marc Moens “te kort door de bocht”. “Dit scenario kan alleen in een ideale wereld. Waar er geen stress is, geen werk, geen files en geen erfelijke aandoening­en. Sommige mensen hebben aanleg. Een aangeboren cholestero­lprobleem: dat bestaat.” Ook het gebruik van antidepres­siva kan je niet zomaar terugdring­en. Dat beseft Van Gorp. “Er zijn nu eenmaal gezonde mensen die een depressie kunnen krijgen. Daar hebben we geen vat op.” Bovendien kan niet iedereen zomaar zijn levensstij­l aanpassen, vult gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent) aan. “Kansengroe­pen hebben een achterstan­d. Via wijkwerkin­g kunnen ze leren gezonder te koken. Ook scholen hebben een belangrijk­e opdracht. Door frisdrank en ongezonde snacks te bannen.” Preventie is dus essentieel. “De sigaret afzweren is moeilijk”, zegt Van Gorp. “Maar met ontradende accijnzen pak je de context aan. Op voedingsmi­ddelen zou naast het vet- en zout- ook het suikergeha­lte beter zichtbaar moeten zijn. Eventueel met codes.”

Het kan niet dat we diabeet zijn, insuline spuiten en tegelijk snoepen

Budget is er niet

Maar dat is makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Historisch heeft ons land de fout gemaakt te weinig te investeren om ziektes te voorkomen”, zegt Annemans. “Een beperkt budget – 500 miljoen euro – gaat naar preventie. Om bij het Europese gemiddelde te komen zou er nog 200 à 300 miljoen euro moeten bijkomen”, aldus Vandijck.

Maar dat budget is er momenteel niet, geeft de woordvoerd­er van welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V) toe. “We zouden er nochtans veel geld mee kunnen besparen. Op medicatie, operaties, hospitalis­aties”, besluit Annemans. “Als we vandaag het roer omgooien, zouden we er binnen tien jaar de vruchten van kunnen plukken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium