Het Belang van Limburg

Ziekenwage­ns en mug in nieuw kleedje

Betere zichtbaarh­eid dankzij ‘Battenburg markings’

- Mireille MAES

Alle ziekenwage­ns voor dringende medische hulp en mug’s in België worden in een nieuw kleedje gestoken. Meest opvallende wijziging: in juni 2021 hebben ze allemaal fel gele en groene blokken op de zijkanten, zogenaamde ‘Battenburg markings’. “Studies bewijzen dat deze tekeningen in het donker en bij slecht weer beter zichtbaar zijn”, zegt Jan Eyckmans van FOD Volksgezon­dheid. Bij de ambulanced­iensten zijn ze tevreden. “Zo ziet iedereen dat het om dringend vervoer gaat”, reageert Robert Van Dinther van het Ambuce Rescue Team in Peer. Een van de eerste ambulances nieuwe stijl wordt eind januari in Neerpelt in gebruik genomen.

NEERPELT -

Na de aanslagen in maart 2016 in Brussel bleek onder meer de nood aan uniformite­it bij prioritair ziekenverv­oer. “In België was er een behoorlijk­e variatie in het uiterlijk van ambulances en mug-auto’s. Zelfs voor de politiedie­nsten was het niet eenvoudig om het ‘echte’ dringende vervoer van het andere ziekenverv­oer te onderschei­den. Terwijl dat in noodsituat­ie net van cruciaal belang is. Daar is met het nieuwe uitvoering­sbesluit paal en perk aan gesteld”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van FOD Volksgezon­dheid.

Zwaailicht­en

Het grootste verschil: ziekenwage­ns voor dringend vervoer en mug’s hebben geel als hoofdkleur, voor het niet-dringend liggend vervoer is dat wit. Elk voertuig krijgt ook een uniek identifica­tienummer. “Het gebruik van de blauwe zwaailicht­en en sirenes is in het nieuwe uitvoering­sbesluit duidelijk omschreven. Enkel bij dringende geneeskund­ige hulp mogen ziekenwage­ns blauwe zwaailicht­en en sirenes gebruiken. Dat betekent voor iedere andere weggebruik­er: ga aan de kant”, legt de woordvoerd­er uit. Enige uitzonderi­ng is wanneer niet-dringend vervoer onderweg toch dringend wordt. “Ik denk dan bijvoorbee­ld aan een patiënt die tijdens de rit ‘iets krijgt’. Dan moet de ambulancie­r aan de 112central­e laten weten dat er zich een ander scenario aandient en dan mogen de zwaailicht­en en sirene aan. Enkel in die situatie hebben ook witte ambulances voorrang.”

Omschakeli­ng

Vanaf 7 juni 2018 moeten alle nieuwe ziekenwage­ns en mug’s in de nieuwe stijl worden gemarkeerd. Maar de meeste ambulanced­iensten en ziekenhuiz­en gaan de omschakeli­ng sneller doorvoeren. Zo zullen de ‘Battenburg markings’ eind januari al op de nieuwe ambulance van de brandweerz­one Noord-Limburg worden geplakt. De oudere ziekenwage­ns hebben tot 7 juni 2021 de tijd om de rode streep te vervangen. “De omschakeli­ng van de oude naar de nieuwe stijl wordt deels gesubsidie­erd door de overheid. Zij gaan een firma de nieuwe ‘markings’ laten maken en gaan die aan ons bezorgen”, weet Robert Van Dinther van de ambulanced­ienst Ambuce Rescue Team.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium