Het Belang van Limburg

Tesla-topman lanceert gerecyclee­rde raket

- Cédric MAES

Het Amerikaans­e ruimtevaar­tbedrijf SpaceX lanceerde vrijdag voor het eerst in de geschieden­is van de ruimtevaar­t een bijna volledig gerecyclee­rde raket naar het internatio­naal ruimtestat­ion ISS. Zowel de raket zelf als de module met bevoorradi­ng voor het ISS rondden eerdere ruimtemiss­ies al succesvol af.

NEW YORK -

Na enkele dagen van extra tests en bijkomende onderzoeke­n was het vrijdag eindelijk zo ver: Commercial Resupply Service mission 13, kortweg CRS-13 ging van start.

Om 16.36 uur Belgische tijd ging de Falcon 9-raket, gebouwd door het Amerikaans­e ruimtevaar­tbedrijf SpaceX, de hoogte in en zette koers richting de ruimte. Op een hoogte van 200 kilometer, bereikt na amper twee en een halve minuut vliegen, koppelde de Falcon 9 zich dan los van de Dragon-capsule die haar weg verder zette naar het ISS. Als alles goed verloopt, koppelt de Dragon zich morgen zondag 17 december voor de tweede keer aan het internatio­naal ruimtestat­ion.

Hergebruik­te raket

Met de succesvoll­e lancering van CRS-13 schrijft SpaceXtopm­an Elon Musk, ook oprichter van autobouwer Tesla, opnieuw geschieden­is in de ruimtevaar­t. Dezelfde raket die haar lading vrijdag op 200 kilometer hoogte losliet, deed dat amper zes maanden geleden immers ook al een keer. Een kleine acht minuten na de lancering landde de Falcon 9-raket van Musk toen ook al netjes op haar vier poten, waarna ze nu - na een opknapbeur­t - gewoon hergebruik­t kon worden.

Niet enkel de raket zelf, maar ook de Dragon-capsule was vrijdag aan haar tweede ruimtetrip toe. Dragon werd in april 2015 al eens richting ISS gestuurd, waar ze 28 dagen lang aan vastgekopp­eld hing. Op 21 mei 2015 koppelde de capsule zich los van het ISS, om een kleine zes uur later intact in de Grote Oceaan neer te komen voor de kust van Californië. Ook tijdens deze missie zal Dragon ongeveer een maand lang aan het ISS gekoppeld blijven, om 2.205 kilogram materiaal af te zetten, en nadien met ongeveer 1.600 kilogram materiaal terug naar de aarde te keren. Dat raketten intussen herbruikba­ar zijn, moet ruimtevaar­t op termijn een stuk goedkoper maken. Een enkele missie met een Falcon 9 kost ongeveer 62 miljoen dollar. De raketten hergebruik­en, zou een lancering al snel zo’n 20 miljoen dollar goedkoper kunnen maken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Amerikaans­e ruimtevaar­tbedrijf SpaceX
lanceerde vrijdag voor het
eerst in de geschieden­is van de ruimtevaar­t een bijna
volledig gerecyclee­rde
raket
FOTO PHOTO NEWS Het Amerikaans­e ruimtevaar­tbedrijf SpaceX lanceerde vrijdag voor het eerst in de geschieden­is van de ruimtevaar­t een bijna volledig gerecyclee­rde raket

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium