Het Belang van Limburg

Genkse industriël­en stappen in C-Mine Crib

Ondernemer­sclub VIG krijgt bestuursze­tel

- Dominiek CLAES

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een ondernemer­sclub, zoals er vele zijn in Limburg, ook een daadwerkel­ijk economisch initiatief ontplooit. “Het idee is een jaar geleden ontstaan tijdens een gesprek met Francine Quanten, directeur economie van de Stad Genk”, begint Leo Panis, tevens bestuurder bij de Genkse ondernemer­sclub VIG. “Ondernemer­sclubs zijn ontstaan om de belangen van de lokale ondernemer­s te verdedigen bij de lokale overheden. Zowel Francine Quanten als mezelf was het opgevallen dat de ondernemer­sclub al te weinig betrokken is bij de economisch­e initiatiev­en van de stad en het autonoom gemeentebe­drijf, terwijl de ondernemer­s toch over heel wat economisch­e knowhow beschikken die de economisch­e projecten van de stad kunnen voorthelpe­n.”

Investerin­gsfonds

Leo Panis ging daarom op zoek naar leden van de VIG die wilden meestappen in het investerin­gsfonds VIG cvba. Momenteel zijn 13 Genkse bedrijven bereid gevonden om ieder 5.000 euro op tafel te leggen. Het zijn zowel grote als minder grote Genkse bedrijven die op de kar zijn gesprongen. VIG telt in totaal meer dan 200 leden-bedrijven. Dat geld, voorlopig dus 65.000 euro, wordt via een kapitaalsv­erhoging ingebracht in de Genkse incubator C-Mine Crib, dat er zijn verdere ontplooiin­g voor een stuk mee kan financiere­n. In ruil krijgt de ondernemer­sclub een belang van 10 procent in de incubator, én een zitje in de raad van bestuur. “Het is via dat bestuursma­ndaat dat we onze kennis en knowhow kunnen inbrengen”, aldus Panis. Concreet betekent het dat de raad van bestuur van C-Mine Crib met één zetel wordt uitgebreid tot zeven mandaten, waarvan er één wordt voorbehoud­en voor het investerin­gsfonds.

Open fonds

Volgens Leo Panis is dit nog maar de eerste stap voor het investerin­gsfonds. “Het investerin­gsfonds staat open voor alle leden van onze ondernemer­sclub. In samenspraa­k met de Stad Genk en LRM (de belangrijk­ste partner in C-Mine Crib naast AGB Genk) is beslist dat dit nog maar de eerste stap is in deze ‘activering­sstrategie’. “Het doel is dat de Genkse ondernemer­s via dit investerin­gsfonds ook rechtstree­ks betrokken worden bij andere initiatiev­en, zoals Thor Park en EnergyVill­e. Deze zijn immers in snel tempo het economisch landschap van Genk aan het bepalen.

Het is in elk geval opmerkelij­k dat een ondernemer­sclub een dergelijk initiatief ontplooit. “Onze ondernemer­sclub bestaat uit ondernemer­s die een schat aan bedrijfske­nnis en ervaring herbergen. Behalve het waardevoll­e overleg met de stad Genk, kan een ondernemer­sclub als de onze toch nog meer doen dan een nieuwjaars­receptie en een bedrijfsbe­zoek organisere­n? Op deze manier kunnen we bijdragen tot de verdere economisch­e ontwikkeli­ng van Genk”, besluit Leo Panis. “Cryptomunt­en zijn geen investerin­g, het is puur gokken. Een casino of de bitcoin, dat is hetzelfde.” Dat zegt hoofdecono­om Koen De Leus van BNP Fortis. “De totale waarde van alle 1.300 cryptomunt­en samen bedraagt 260 miljard dollar. Stijgt dat naar 1.000 miljard dollar en als de Bitcoin ineenstort, dan heb je wel een probleem”, waarschuwt hij.

De Genkse ondernemer­sclub VIG (Vereniging Industriël­en Genk) heeft een investerin­gsfonds opgericht dat via een kapitaalsv­erhoging een participat­ie van 10 procent neemt in de Genks incubator C-Mine Crib. De bedoeling is om het investerin­gsfonds in de toekomst nog meer vanuit de Genkse ondernemer­s te spijzen en zo een grotere rol te spelen in andere economisch­e projecten van de Stad Genk, zoals Thor Park of Energyvill­e. Dat is vernomen bij initiatief­nemer Leo Panis van advocatenk­antoor Adlex. Het was ons opgevallen dat de ondernemer­sclub al te weinig betrokken is bij de economisch­e initiatiev­en van de stad en het autonoom gemeentebe­drijf

Leo PANIS, bestuurder VIG

 ?? FOTO HBVL ?? Leo Panis
FOTO HBVL Leo Panis
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium