Het Belang van Limburg

Een virtuele kat van 100.000 euro

Is het een spel? Is het verzamelen? Is het speculatie? Of gewoon je reinste oplichteri­j? Wij verkenden de bizarre, frustreren­de, en vooral dure wereld van de Cryptokitt­ies. Cryptokitt­ies, de vreemdste wezens op het web

-

Wat krijg je als je dé internethy­pe van 2017 - bitcoin dus - koppelt aan dé internethy­pe van alle jaren voordien - katten? Wel, dan krijg je Cryptokitt­ies. Virtuele katten die worden opgeslagen in een blockchain, een open digitale boekhoudin­g zoals die van de bitcoin. De Cryptokitt­ies zijn zelf geen cybermunt, maar sommige van deze virtuele katten worden inmiddels verhandeld voor 100.000 euro per stuk, lezen we op een gespeciali­seerde website. In totaal zijn er de voorbije weken (volgens de site) meer dan honderddui­zend Cryptokitt­ies verkocht, in totaal voor 12 miljoen euro. Wat is er aan de hand?

Hinderniss­en

Verzamelba­ar. Kweekbaar. Schattig. Verzamel en kweek digitale katten. Met die boodschap, en met afschuweli­jke slogans als The future is meow, probeert het Canadese bedrijfje Axiom Zen ons binnen te lokken. Maar alvorens ik mijn eerste digitale kat kan ‘verzamelen’, moet ik heel wat hinderniss­en nemen. Eerst moet ik beschikken over de virtuele munt ethereum (een van de belangrijk­ste alternatie­ven voor bitcoin). Ik open daarvoor een rekening op de website Coinbase. Dat houdt in dat ik mijn bankrekeni­ngnummer én een scan van de voor- en achterkant van mijn identiteit­skaart doorstuur naar een obscuur bedrijf in Londen, via een bank in Estland. Vervolgens moet ik in de Chrome-browser de plugin Metamask installere­n en ‘activeren’. Dan schrijf ik mijn ethereum-munt over van Coinbase naar Metamask. Bij elke stap krimpt mijn stapeltje geld: als ik 10 euro overschrij­f van mijn bankrekeni­ng (ruimschoot­s genoeg, dacht ik), blijft daar nog maar 8,5 euro van over in Coinbase, en minder dan 7 euro in Metamask. Of zo’n 0,014 ethereum. Er zijn één of twee Cryptokitt­ies te koop voor die prijs - maar dan blijkt dat bij elke verkoop nog eens twee tot vijf euro (het varieert erg grillig) aan ‘transactie­kost’ wordt aangereken­d. Ik moet dus nog eens 20 euro oversluize­n via dezelfde weg, voor ik zelfs maar aan de slag kan. Ik koop een Cryptokitt­y, namelijk Kitty #73424, een blauw-groen exemplaar met bruine strepen en blauwe ogen. Al snel volgt de eerste teleurstel­ling: cryptokitt­ies doen niks. Het zijn gewoon prentjes.

Er moet nu dringend wat geld worden terugverdi­end, en dus bied ik mijn Cryptokitt­y aan als ‘vader’, met als vraagprijs 0,001 Ethereum. Dat lukt, maar blijkbaar heeft de transactie meer gekost dan

de opbrengst, dus ik verlies nóg meer geld. En nu blijkt dat mijn kitty, door dat vaderschap, voor een week uitgeschak­eld is. Terwijl andere kitties zich om de paar minuten kunnen voortplant­en. Ik heb geen beginnersg­eluk.

Fortuin

Wie wordt hier nu rijk van? Tja, de lieden van Axiom Zen natuurlijk, die een commissie van 3,75 procent heffen op elke transactie. Maar de spelers? De superdure Cryptokitt­ies horen allemaal bij de eerste tientallen die zijn ‘geboren’, zo blijkt, en ze zien er meestal ook bijzonder uit - in vergelijki­ng met die ene saaie blauwe die ik vanmorgen ‘kweekte’. Wie er van het begin bij was - zeven hele weken geleden - bezit kitties van ‘generatie 0’, en kan nu mooi geld verdienen aan de nieuwkomer­s. Of die nieuwkomer­s hun kitties weer kwijt kunnen aan de volgende groep groentjes? Misschien wel, misschien niet - dit is tenslotte een piramidesp­el. Precies zoals de bitcoin dus, zouden sommigen zeggen.

Onkosten

Die nieuwkomer­s moeten in ieder geval bereid zijn om minstens een paar honderd euro op tafel te leggen voor enkele kitties die er voldoende divers uitzien, en beschikken over een paar zeldzame en dus ‘waardevoll­e’ trekken. Een ‘koningsbla­uwe’ Kitty is al meteen zo’n 200 euro waard, zo blijkt. Mijn groenblauw­e, daarentege­n: zo goed als niks. Wie gewoon maar wat leuk uitziende katjes wil kopen en kweken, ziet zijn bankrekeni­ng gevaarlijk snel slinken, aan zo’n 10 euro per handeling.

En zijn er echt mensen die 100.000 euro hebben betaald voor een Cryptokitt­y? Tja, wie weet. Misschien heeft een slimmerik met twee Cryptokitt­y-rekeningen de kitties gewoon aan zichzelf doorverkoc­ht om de prijs op te drijven.

Dit is alvast een spel dat een haastige journalist niet kan winnen. Ik ben, na vijf minuten speelpret, 35 euro armer - hopelijk kan ik die straks als onkostenno­ta binnenbren­gen.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De duurste Cryptokitt­ie, vorige week verkocht voor 137.000 euro.
FOTO RR De duurste Cryptokitt­ie, vorige week verkocht voor 137.000 euro.
 ?? FOTO RR ?? Ons eerste cryptokitt­ie, een kneusje van 4 euro.
FOTO RR Ons eerste cryptokitt­ie, een kneusje van 4 euro.
 ?? FOTO RR ?? Op zoek naar een
partner
FOTO RR Op zoek naar een partner
 ?? Door Dominique Deckmyn ??
Door Dominique Deckmyn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium