Het Belang van Limburg

“Het verschil tussen beide ploegen? Geluk”

VANHAEZEBR­OUCK speelt psychologi­sch spel

- Jürgen GERIL

Als Anderlecht verliest op Club Brugge telt het 13 punten achterstan­d en is de titel ver weg. Hein Vanhaezebr­ouck begon daarom al aan een psychologi­sch spel, want met enkele stevige uitspraken probeert hij nu al de ‘invloed’ van het Brugse publiek op de ref in te perken.

Vanhaezebr­ouck weigert de topper van zondag als beslissend te zien. “Ik wil er vooral een mooie match van maken. Maar het verleden leert me dat zoiets moeilijk is in Brugge.” Daarmee doelde de RSCAcoach duidelijk op de invloed van het Brugse publiek op de ref. Mede daardoor heeft Club volgens hem al 39 matchen op rij niet verloren in Jan Breydel. “Ik zag daar dit jaar nochtans al een ploeg (Waasland-Beveren, nvdr.) die drie penalty’s had moeten krijgen. Ze kregen er géén en verloren.”

Regendansj­es

Die meeval ligt volgens Vanhaezebr­ouck ook mee aan de basis van de tienpunten­kloof. “Het verschil tussen Club en Anderlecht? Gewoon geluk. Op Eupen kan Club 3-0 achter komen, maar de videoref annuleert de strafschop en het wordt nog 2-2. Wij hadden ook al een videoref, maar die ligt dan te slapen. Thuis tegen Club maakte Harbaoui de 1-0, maar onze goal wordt onterecht afgekeurd. Brugge heeft de chance die Anderlecht mist. Wellicht hebben ze ook iemand die regendansj­es doet, want als ze eens een midweekmat­ch hebben – zoals tegen Charleroi – wordt die uitgesteld door een zondvloed.” Vanhaezebr­ouck lachte er wat mee, maar volharde wel. “Club had niet eens in die kwartfinal­es van de beker mogen staan. De ronde ervoor leidde Zulte Waregem met 2-1, Cools kreeg toen geen rood voor bewust handspel en Brugge kwalificee­rde zich nog.” Scheidsrec­hter Delferière is zo gewaarschu­wd voor zondag. “Delferière was ook de ref die Cools in Waregem niet bestrafte, hé”, vervolgde Vanhaezebr­ouck. “Maar hij blijft de beste Belgische ref.”

Willekeur

Hein Vanhaezebr­ouck kiest dus voor de slachtoffe­rrol, maar ziet dat zelf niet zo. “Neen. Waarom zou Anderlecht geen zelfvertro­uwen hebben? We wonnen op Celtic, hadden thuis Bayern kunnen kloppen en als alle beslissing­en correct waren geweest en elke wedstrijd een videoref had gehad, dan was onze kloof op Club Brugge nu al kleiner.”

Over die videoref had hij trouwens ook nog iets te zeggen. “Onbegrijpe­lijk dat er in zo’n topper geen videoref is. Die willekeur is niet goed, want soms zit er een videoref waar er niets gebeurt en in wedstrijde­n waar van alles aan de hand is zit er dan geen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vanhaezebr­ouck: “Het verschil met Club? Puur geluk.”
FOTO PHOTO NEWS Vanhaezebr­ouck: “Het verschil met Club? Puur geluk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium