Het Belang van Limburg

“Toch moeten wij initiatief nemen”

JOS DAERDEN OP ZIJN HOEDE VOOR COUNTERS CHARLEROI

- Roger COX

Vijftien punten. Dat is het verschil tussen Charleroi en Genk in de klassering. Commentaar overbodig. “Dit is geen toeval”, knikt ook interim-coach Jos Daerden. Toch wil hij niet achterover­leunen op Mambourg. “Wij willen altijd en overal het initiatief nemen. Dat moet zo blijven.” Jos Daerden moet bij Genk het pad effenen voor een nieuwe coach. Het is niet eens denkbeeldi­g dat hij over enkele dagen/weken de voetsporen van Albert Stuivenber­g moet drukken. “Maar dat is het leven van een coach”, neemt de 63-jarige Tongenaar de zaken filosofisc­h op.

Dat terzijde, is het nu in eerste instantie de taak van Daerden om zijn ploeg in de race te houden voor een stek in play-off 1. Zijn debuut, met de kwalificat­ie voor de halve finales van de Beker van België, was alvast een opsteker. “Die heeft in de kleedkamer toch een boost gegeven”, weet hij. Tegen Waasland-Beveren scoorde hij alvast met een kleine omzetting in de veldbezett­ing. Pozuelo en Schrijvers switchten van positie.

“De enige accentvers­chuiving die ik in vergelijki­ng met Albert Stuivenber­g doorvoerde”, onderstree­pt hij zijn trouw aan de gedachtega­ng van de Rotterdamm­er. “Wat me daartoe inspireerd­e? Heel simpel. Als Pozuelo op de tien speelt, komt hij graag in de bal. Maar daardoor komt Ingvartsen of Karelis op een eiland te staan. Siebe speelt graag op die positie. Hij kan snel handelen en beschikt over een grote dosis werkkracht. Dus heb ik beide spelers op de man af gevraagd of zij die omschakeli­ng zagen zitten. Het antwoord was positief.”

Of dit voor herhaling vatbaar is, zal zondag blijken. Maar Daerden wil in Le Pays Noir, waar hij nog ooit enkele maanden aan de slag was, dadendrang zien van zijn ploeg. “Ik weet dat Charleroi het initiatief graag uit handen geeft en levensgeva­arlijk is in de tegenactie. Maar dat maakt onze rekening niet. Het is al heel het seizoen onze intentie om het initiatief te nemen. Dat moet zo blijven. Eén van de punten van kritiek was dat er te weinig beleving, te weinig passie was. Aan ons om te tonen dat die er wel degelijk is. We gaan dus niet de kat uit de boom kijken. Ook woensdag al was er die drang naar voor. Misschien waren we, zeker na de 2-0, zelfs iets te gretig.”

Aartsmoeil­ijke match

Die fout mag Genk zondag niet maken, want dat speelt in de kaart van de Zebra’s. Een meer dan te duchten tegenstand­er, beseft Daerden. “Enkele jaren geleden strandde Zulte Waregem op een zucht van de titel. Je hoort mij niet zeggen dat dit seizoen Charleroi aan de beurt is. Maar het is geen toeval dat die ploeg tweede staat na 18 speeldagen. Buiten die ene match in Oostende, zijn ze niet één keer door het ijs gezakt. Het is een blok waar je moeilijk doorheen geraakt. Dat ondervond ook Anderlecht vorige week. Het wordt dus een aartsmoeil­ijke match. Maar ik zie ook kansen.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Jos Daerden wil dat zijn elftal passie en beleving uitstraalt.
Foto JEFFREY GAENS Jos Daerden wil dat zijn elftal passie en beleving uitstraalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium