Het Belang van Limburg

JAAR ONKLOPBAAR

-

standers of refs: ze zetten op álles druk. Dat is uiteraard één van de redenen waarom ze zo’n sterke thuisreput­atie hebben. Ze hebben het grootst aantal toeschouwe­rs van het land en gebruiken die. Dat is hun goed recht.”

De Anderlecht-coach stuurde vervolgens nog een waarschuwi­ng uit. “We speelden op Celtic: 60.000 man. Dat beïnvloedd­e ons en de scheidsrec­hter niet. De ref was top daar. Ik zal zondag niet tevreden zijn als mijn spelers door het publiek beïnvloed raken, maar dat kunnen we nog controlere­n. De rest niet.” De rest scheidsrec­hter Sébastien Delferière is al leuker genoemd geweest.

Meer emoties

De uitspraken van de Anderlecht­trainer werden door Ivan Leko haast verticaal geklasseer­d. “Zij mogen op deze manier toeleven naar de match, ik doe dat niet. Ik zie gewoon fantastisc­he steun voor ons, fans die altijd achter de ploeg staan.”

Het Brugse publiek is evenwel licht veranderd met Leko aan het hoofd. De Kroaat is niet de aanvoerder die Preud’homme was, maar laat al meer emoties zien dan in zijn beginperio­de op Jan Breydel en dat wordt geapprecie­erd. Sinds kort is de leuze Ivan Leko, Bruges Army vaker en luider te horen tijdens wedstrijde­n. Roepen en schreeuwen bij de minst twijfelach­tige fase is overigens nooit weggegaan.

Club is ondertusse­n 39 thuiswedst­rijden op rij in competitie­verband ongeslagen en in de laatste zeventig matchen kon het telkens scoren. Reeksen die allebei begonnen na een partij tegen... Anderlecht. Op 4 mei 2014 scoorde Club niet in een 0-1-nederlaag tegen paars-wit, op 20 december 2015 werd er voor het laatst verloren: 1-4 tegen de Brusselaar­s. Komt daarbij dat Anderlecht onder Vanhaezebr­ouck nog geen enkel punt verspeelde op verplaatsi­ng. Toch een statistiek­je om angst bij te krijgen.

“Het zijn vooral statistiek­en om trots op te zijn”, vond Leko. “Of om geen rekening mee te houden. Als je je aan zulke zaken vastklampt of er gestressee­rd over raakt, verlies je je focus. Focus die je elders veel beter kunt gebruiken.” En dat geldt net zo goed voor de titelstrij­d en een mogelijke dertienpun­tenkloof. “Neen, de titel is nog niet binnen als we zondag winnen. Helemaal niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium