Het Belang van Limburg

DE TROEPEN VAN SERGEANT

Sportief manager van Lotto-Soudal hoopvol dat 2018 beter wordt dan 2017

- Van onze reporter in Manacor

25 zeges behaalde Lotto Soudal vorig jaar. “Door een gemist voorjaar en een tegenvalle­nde Tour moeten we concludere­n dat het niet goed was”, zegt Marc Sergeant (58). “Maar de eindsprint was goed. Door die vier ritzeges in de Vuelta en de eindzege in China konden we de winter in gaan met een positief gevoel.” Al beseft de sportief manager dat het ook in 2018 niet makkelijk wordt. Op Mallorca, waar zijn renners op stage zijn, overschouw­t hij zijn troepen.

De vaderlands­liefde van Keukeleire

“Je moet eerlijk zijn: als je Roelandts, Gallopin en nog anderen moet laten gaan, kan je niet spreken van een makkelijke opdracht om beter te doen. Maar we moeten op zijn minst meespelen. Als je op 30 kilometer van de meet al uitgeschak­eld bent: dat is niet leuk. Dus moeten ze dit jaar op het juiste moment goed zijn, dat is vorig jaar fout gelopen. Daarom wordt er nu anders gewerkt en later gepiekt.” “Met Jens Keukeleire hebben we een kopman voor de klassieker­s binnengeha­ald, die kan een finale rijden. Hij werd tweede in GentWevelg­em en ik denk dat hij nu aan zijn top aan het komen is. Hij had ook zin om naar een Belgische ploeg te komen. Hij was graag bij Orica, maar toen hij met de nationale ploeg op pad was, merkte hij dat het hem een boost gaf.”

De wedergeboo­rte van Greipel

“Greipel heeft onder zijn waarde gepresteer­d. Als je gewoon bent vijftien à twintig koersen per jaar te winnen, kan je niet tevreden zijn met vijf zeges. Maar we weten ook de reden: hij zat enorm in met zijn zieke mama, die in november is overleden. Hij heeft dat een plaats gegeven en de André die ik nu zie, stemt mij hoopvol. Vorig jaar zat hij soms alleen, een beetje voor zich uit te staren. Nu lacht hij weer. Ik verwacht veel van hem. Te beginervar­ing

Marc SERGEANT nen in de Tour Down Under. En eens die eerste zege er is, dan zal het vertrouwen terug zijn. Geloof me: hij gaat echt weer concurrere­n met Kittel, Cavendish en Sagan. En ik zie hem in bepaalde klassieker­s ook een finale rijden, zoals in ParijsRoub­aix, waar hij zich zo lang mogelijk mag sparen. Hij is 35 en einde contract, maar hij wil bewijzen dat hij het nog kan.”

De rondes van Victor Campenaert­s

“Een goede tijdrijder, dat hadden we nog niet. Met Victor hebben we de Europese kampioen beet en hij heeft nog progressie­marge. We doen ook echt moeite om hem tevreden te stellen qua materiaal. Al veel van zijn wensen zijn ingewillig­d. Er wordt gewerkt aan zijn stuur, zijn houding, zijn helmen. Dat is belangrijk voor een renner, dat hij voelt dat we hem beter willen maken. Campenaert­s moet in staat zijn met zijn goede tijdrit kleine rondes te winnen. En de Giro zit in zijn hoofd. Er zijn daar veel tijdritten en wie weet zit het roze erin. We gaan niet dromen, maar Victor kan nog een grote stap zetten.”

De wraak van Jens Debusscher­e

“We hadden vorig jaar veel verwacht van Jürgen Roelandts en Jens Debusscher­e, maar dat kwam er niet uit. Ik herinner mij een helikopter­beeld tijdens Gent-Wevelgem, op de Kemmelberg, waar de groep in twee split. En wie zit er op kop van het tweede deel? Debusscher­e en Roelandts. Tja, als de benen niet meewillen, is het over. Jens heeft ook veel pech gehad. Het jaar dat hij Dwars door Vlaanderen won, was hij goed. Hij viel dan in Gent-Wevelgem en beschadigd­e zijn ruggenwerv­el. Dan is het einde verhaal. Dit jaar was hij niet goed genoeg en hij weet dat ook. Hij wil er volgend jaar ook absoluut voor gaan, hij is ook einde contract. Aan de motivatie zal het niet liggen.” “We hebben op een bepaald mo- ment ook gedacht dat Jens een potentiële vervanger van Greipel kon zijn. Hij won toch een rit in de Tirreno, tegen de beste sprinters, en werd Belgisch kampioen. Hij is snel, maar niet snel genoeg. Die echte sprinters staan altijd in de top drie.”

De explosie van Tiesj Benoot

“Tiesj kan alles goed, maar steekt er in niks bovenuit. Het grootste probleem bij hem is explosivit­eit. In Kuurne zat hij bij de vijf koplopers… en werd hij vierde. Hij moet werken aan die versnellin­g, en dat doet hij nu ook. We hebben al een programma voor hem uitgedokte­rd, waarin hij de Ronde van Vlaanderen kan rijden, maar toch zou moeten meegaan tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Want de

Marc SERGEANT leert ons dat hij daar ook goed tot zijn recht komt. Tiesj zal de Tirreno rijden, maar niet Sanremo. Wel de Ronde, niet Roubaix. En dus ook Luik-Bastenaken­Luik, maar geen Waalse Pijl. We hopen dat hij zo telkens frisser en explosieve­r is. En ja, hij heeft nog geen koers gewonnen, dat is ambetant voor een renner. Misschien komt die klik er als hij eens de handen in de lucht heeft kunnen steken.”

Vorig jaar zat Greipel soms alleen, wat voor zich uit te staren, nu lacht hij weer. Ik verwacht veel van hem Voorlopig is er geen oplossing voor het warmteprob­leem van Tim Wellens, en het is de vraag of die ooit komt. Nu kiezen we dus voor de frissere periodes van het jaar

De vangst van Lawrence Naesen

“Lawrence Naesen is vrij laat aan koersen toegekomen, maar hij lijkt erg op zijn broer. Die spontanite­it, het plezier in het fietsen. Hij voelt zich ook heel goed in zijn nieuwe, profession­ele omgeving. Ik heb meteen gezien: daar zit wel iets in. Jammer dat we naast Oliver grepen. Hij was stagiair bij ons, maar nog voor hij zijn eerste koers zou rijden, werd hij onder druk gezet om te tekenen bij Topsport Vlaan-

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Lawrence Naesen en Jens Keukeleire moeten nog even wachten voor hun rode Lotto-plunje mogen aantrekken.
FOTO BELGA Lawrence Naesen en Jens Keukeleire moeten nog even wachten voor hun rode Lotto-plunje mogen aantrekken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium