Het Belang van Limburg

“Handige harry zorgt voor oneerlijke concurrent­ie”

-

Een belangrijk uitgangspu­nt: hoe leerlingen zelf hun leeromgevi­ng ervaren, bepaalt mee hoe sterk de leeromgevi­ng is. In ons onderzoek naar optimale leeromgevi­ngen in het beroepsond­erwijs gingen we na hoe leerlingen hun huidige leeromgevi­ng en hun optimale leeromgevi­ng zien. Leerlingen wensen uitdrukkel­ijk meer uitdaging in hun lessen. Ze willen meer échte problemen leren oplossen en elkaar daarbij ondersteun­en. Hun vraag naar uitdagende, levensecht­e leeromgevi­ngen ging hand in hand met de vraag naar passende leerzorg. Leerlingen willen meer evaluatie waaruit ze kunnen leren en meer coaching die hen structuur en vertrouwen biedt. Leerlingen die hun huidige leeromgevi­ng als sterk ervoeren, gaven aan meer geëngageer­d te zijn om te leren. De wensen van de leerlingen kwamen in grote mate overeen met hoe leraren en lerarenopl­eiders optimale leeromgevi­ngen zien. Hun wensen worden ook bevestigd in de literatuur. Met andere woorden: leraren verwachten meer van hun leerlingen - maar omgekeerd is dat ook zo. Een optimale leeromgevi­ng creëren is complex en vergt veel van leraren. Alleen lukt dit allicht niet; hij heeft hiervoor een sterk team nodig.

Een profession­ele cultuur van lesgeven kan hier een sleutel tot 6.000 euro bijverdien­en zonder er ook maar 1 euro belastinge­n of sociale bijdragen op te betalen. Vreemd, want van sociaal engagement kan je hier moeilijk spreken.

Door een poortje in de wet kan Harry nu ongestoord concurrere­n met elke zelfstandi­ge vakman. En in Vlaanderen hebben we veel harry’s. Daarnaast is er nog de problemati­ek van het bijverdien­en via de erkende onlineplat­formen. Wie diensten levert via een app of een erkend digitaal platform in de deeleconom­ie, valt ook onder dezelfde regel van het onbelast bijverdien­en. Volgens de regering krijgt daardoor de deeleconom­ie, waarbij particulie­ren diensten aan elkaar leveren, een extra boost. Niets op tegen de deeleconom­ie, integendee­l, ze zorgt voor een nieuwe dynamiek. Maar ze mag voor ons niet het excuus zijn om oneerlijke concurrent­ie nog verder op te drijven. Want voor eenzelfde activiteit gelden nu voor verschille­nde mensen andere regels. Deze nieuwe maatregel kan daarom zo uit het bekende boek ‘Animal Farm’ van George Orwell komen, waar iedereen gelijk is, maar sommigen meer gelijk zijn dan anderen. De regering onderschat welke grote vorm van oneerlijke concurrent­ie dit betekent voor schilders, elektricie­ns, tuinonderh­ouders, taxichauff­eurs, traiteurs, fitnesscen­tra, ITconsulta­nts, en zo meer. Als we ondernemer­schap écht willen stimuleren en ondersteun­en, waarom stellen we dan niet de eerste 6.000 euro voor alle ondernemer­s vrij van belastinge­n? Of nog ambitieuze­r: waarom niet ons systeem van hoge lasten op arbeid volledig herdenken? Want het remt ondernemer­schap af. Ons devies: zorg dat niet alleen Harry, maar elke ondernemer voluit kan gaan. Zolang échte ondernemer­s zwaar belast worden op arbeid, zullen wij het moeilijk blijven hebben met de onbelaste ‘vriendendi­enst’ van Harry.

Want het is geen vriendendi­enst. Bij een vriendendi­enst zijn het normaal de vrienden die er beter van worden. Nu wordt vooral Harry er beter van. En voor een ‘echte’ vriendendi­enst krijg je bovendien geen 6.000 euro, maar hooguit een goede fles wijn of een doos ‘Merci-kes’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium