Het Belang van Limburg

“Leraren moeten teams vormen voor optimale leerkansen”

-

succes zijn. Dit is een combinatie van gekwalific­eerde leraren, een sterke samenwerki­ng tussen leraren en effectieve lespraktij­ken.

Binnen zo’n profession­ele cultuur wordt samenwerki­ng en het nemen van beslissing­en door leraren zelf sterk gewaardeer­d en staat de kwaliteit van de lespraktij­k centraal. De leerkracht­en uit ons onderzoek die vonden dat ze sterk samenwerkt­en, gaven aan meer optimale leeromgevi­ngen vorm te geven. Helaas stelden we vast dat een dergelijke profession­ele cultuur van lesgeven nog geen realiteit is in vele scholen. Hier ligt nog een ruime groeimarge.

Om die groei te realiseren is ook een sterke wil - politieke wil - nodig, veranderin­g in mindshifts gericht op leren en op het maken van weloverwog­en ethische keuzes. Bijvoorbee­ld: waarom plaatsen we beginnende leerkracht­en, die zelf veel nood hebben aan ondersteun­ing, bij de meest kwetsbare jongeren? Voorzien we dan in voldoende ondersteun­ing van die leerkracht­en? Nog steeds verlaat zo’n 14% van de beginnende leraren in het basisonder­wijs het onderwijs; in het secundair onderwijs zelfs 22%. Wat een verlies van profession­eel kapitaal. We moeten meer investeren in samenwerki­ng, waarbij we samen de verantwoor­delijkheid opnemen voor onze leerlingen. Een lerarentea­m biedt daarbij steun aan elkaar, ook aan jonge leerkracht­en. Zo vermijden we dat jonge, talentvoll­e leerkracht­en afhaken en investeren we in profession­eel kapitaal waardoor je kan blijven groeien als leraar en als team. In Vlaanderen zijn er mooie voorbeelde­n van onderzoeke­nde scholen, waarbij teams van leraren, toekomstig­e leraren, hun lerarenopl­eiders - en soms ook samen met leerlingen - zich buigen over vragen uit hun praktijk om elke leerling optimale leerkansen te bieden. Een focus op het leren bindt deze verschille­nde actoren. Een suggestie: laat ons scholen en lerarenopl­eidingen vormgeven vanuit een gezamenlij­ke focus op het leren en daarrond de ondersteun­ende (samenwerki­ngs-)structuren uittekenen. Het is een uitnodigin­g aan scholen en lerarenopl­eidingen om die denkoefeni­ng eens te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium