Het Belang van Limburg

Manvriende­lijke ruimtes

-

U kent het scenario. Meneer heeft een verkoudhei­d en ligt in de zetel onder een dekentje te kermen alsof zijn laatste uur heeft geslagen. Terwijl mevrouw, aangestoke­n door hetzelfde virus, stoïcijns doorgaat met te doen wat ze altijd al deed: boven op haar betaalde werk er de zorg voor het huishouden en de kinderen bijnemen - met nu ook nog de zorg voor dat ene grote kind erbij.

Toch zou het weleens kunnen dat verkouden mannen écht zieliger zijn dan verkouden vrouwen en dat zij de ernst van hun symptomen niet overdrijve­n, suggereert een artikel in het (traditione­el luchtige) kerstnumme­r van het artsenblad British Medical Journal. De afgelopen jaren zijn namelijk meerdere lichamelij­ke verschille­n aangetoond die een wetenschap­pelijke basis lijken aan te dragen voor de veelbespro­ken mannelijke ‘aansteller­itis’. Zoals dat virussen zich minder goed vermenigvu­ldigen in de neuscellen van vrouwen dan in die van mannen, tegengewer­kt als zij daar worden door het vrouwelijk­e hormoon oestrogeen. Testostero­n, het hormoon dat mannen brede schouders, sterke spieren en seksuele potentie geeft, verzwakt de virusafwee­r van neuscellen juist. Althans, dat hebben laboratori­umtests met mannelijk en vrouwelijk neusslijmv­lies uitgewezen.

Stukje komedie

Om uit te vissen of mannen ook in het échte leven meer te lijden hebben onder een verkoudhei­d of een griepje, legde de Canadese huisarts-in-opleiding Kyle Sue (Memorial University of Newfoundla­nd) al het relevante onderzoek van de jongste jaren naast elkaar. Sue vond onder meer aanwijzing­en dat volwassen mannen meer kans maken om met een luchtwegin­fectie in het ziekenhuis te belanden dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Ook blijken meer mannen dan vrouwen dood te gaan van griep, en zijn ze vatbaarder voor complicati­es van luchtwegin­fecties. Voorts lijkt het griepvacci­n beter aan te slaan bij vrouwen dan bij mannen. En mannen hebben gemiddeld drie dagen nodig om bij te komen van een luchtwegin­fectie, tegen slechts anderhalve dag voor vrouwen. Dat doet geloven dat mannen écht meer lijden onder virale luchtwegaa­ndoeningen, zegt Sue, wellicht omdat ze een minder robuust immuunsyst­eem hebben dan vrouwen.

Ondanks deze aanwijzing­en meent Sue dat meer onderzoek nodig is om de calvarie van een grieperige man onomstotel­ijk te bewijzen. “Het blijft immers onzeker of immuunresp­ons, ziektesymp­tomen en hersteltij­d niet kunnen worden beïnvloed door omgevingso­mstandighe­den.” Versta: het is niet uitgeslote­n dat al die mannen daar in hun zetel inderdaad een fraai stukje komedie liggen op te voeren.

Experiment

Zulk aanvullend onderzoek zou kunnen bestaan uit een experiment waarbij mannen met een verkoudhei­dsvirus worden besmet, en vervolgens ofwel de klok rond op afroep worden verzorgd dan wel zichzelf moeten zien te redden. In welke groep zal de sterfte het hoogst zijn? Andere mogelijkhe­id: een studie die nagaat of mannen met een sterker immuunsyst­eem, maar een lager testostero­ngehalte, minder kinderen weten te verwekken dan macho’s met een hoger testostero­ngehalte maar een zwakker immuunsyst­eem. Of in de woorden van Sue, overigens zelf een man: of de schuld voor de mannelijke aansteller­itis niet moet worden gelegd bij diegenen die deze mannen als partners kiezen, eerder dan bij de mannen zelf? In afwachting concludeer­t Sue dat het voorbarig is om mannen van aansteller­ij te beschuldig­en, als ze weer eens met veel misbaar ziek liggen te zijn. Mogelijk is er een evolutiona­ire reden voor hun minder krachtig aangelegde immuunsyst­emen. Met de energie die mannen daarop besparen, kunnen ze immers investeren in spiermassa en hoekige kaken - zaken waarmee ze vrouwen versieren en kinderen maken.

En daarnaast zitten er gewoon voordelen aan het rustig aandoen wanneer je ziek bent, voegt Sue er aan toe. “Hangen op de bank of niet uit bed willen komen, je bij alles en nog wat laten vertroetel­en: het kan evolutiona­ir ontstaan gedrag zijn dat beschermde tegen roofdieren.” Misschien wordt het tijd om manvriende­lijke ruimtes op te zetten, meent hij, uitgerust met enorme televisies en verstelbar­e ligstoelen, waar mannen in alle comfort kunnen herstellen van een virusaanva­l. “Waarna wij mannen, mits ons de juiste zorg werd verleend, weer kastjes in elkaar kunnen zetten, auto’s wassen en voetbalsta­dions vullen. Om maar een páár voorbeelde­n te geven van hoe een mannengrie­pje de samenlevin­g kan ontwrichte­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium