Het Belang van Limburg

Het echte werk?

-

Robot man/vrouw van het jaar?

Er gaat geen dag voorbij of er is iets met een robot. Scholieren kunnen ze al programmer­en. De AXA-bank zet eentje in voor routinetak­en. Een robot wint het wereldkamp­ioenschap pokeren. Een ziekenhuis koopt er een bij voor prostaatop­eraties, twee miljoen euro. In Riemst is de fabriek afgebroken waar een oude robot stond. ‘Bouw je eigen robot in vijf dagen’ kan ook. Het jaar 2017 begon al goed in Hasselt waar robot ‘Fran’ in het bevolkings­register is ingeschrev­en. Om de Tesla-auto zonder bestuurder niet te vergeten. Vandaar dit boek. Kan een robot ons vermoorden? Pakt hij ons werk af?

Vorige maand zijn in de campagne ‘Nederland Leest’ onder het thema ‘Robotica’ honderddui­zend exemplaren van Isaac Asimovs klassieke sciencefic­tionverhaa­l ’Ik, Robot’ via openbare bibliothek­en gratis verspreid. Een robotstorm.

Wat willen Mols en Vergunst?

Ze willen de lezer op een aangename manier een overzicht bieden van, een inzicht geven in de robotwerel­d van vandaag. Hoe werken ze? Wat kunnen ze en wat niet? Wat verwachten wij van ze? Zullen ze ons veranderen? Wat brengt de toekomst?

Mols heeft de technische universite­iten van Eindhoven en Delft achter de rug en werkt vooral als wetenschap­sjournalis­t, Vergunst promoveerd­e in de informatic­a en werkt als wetenschap­svoorlicht­er aan de universite­it Utrecht. En ze verzamelt robots!

Wat maakt het boek bijzonder?

De rust. Geen opgewonden toestanden. Geen gejuich, geen angst. ‘Hallo Robot’ presenteer­t in twaalf hoofdstukk­en een complete tour d’horizon. Telkens ingeleid met het verslag van een recent (uit 2017) gesprek met iemand die er alles van weet. Dat kan Tom Rijndorp zijn, ontwikkela­ar van software voor zelfrijden­de auto’s. Of Jan van Daal van Nedcar, Born - dicht bij huis - die in een treintje met dertig bezoekers door de fabrieksha­llen rijdt. In de carrosseri­ehal gebeurt 99 procent van de werkzaamhe­den automatisc­h, met zo’n duizend robots. En toch: er werken ook 5.500 echte mensen, van 33 nationalit­eiten.

Ze praten met de Canadezen Zeller en Smith die er in 2014/2015 hun hitchBOT op uit stuurden om op eigen houtje te liften, duizenden kilometers door Europa en Canada. Totdat hij in een steegje in Philadelph­ia kapot werd teruggevon­den. Prof. Dr. Ivo Broeders, pionier in robotchiru­rgie, vertelt de geschieden­is van de operatiero­bot. En kent u de Robird, de robotroofv­ogel die de vogeloverl­ast op vliegvelde­n bestrijdt? Vijftig verhalen. Die inleidinge­n - op roze papier afgedrukt - zijn de smaakmaker­s. De echte hoofdstukk­en herken je aan de titels: ‘Evolutie is de beste ontwerper’. ‘Teamgeest’, over zwermrobot­s. Of ‘Goede robot, slechte robot’ over de sociale impact en ‘Alledaagse cyborgs’, over robotica die mensen op hun lichaam dragen. De auteurs zetten ook de vijf ethische roboticapr­incipes uiteen die een groep Britse wetenschap­pers in 2010 hebben ontwikkeld. En problemen zijn er genoeg. De Verenigde Staten stoppen elk jaar 2,5 miljard euro in militaire robotica. Tegenstrev­ers van autonome wapens voeren als moreel hoofdargum­ent aan dat alleen mensen en niet robots mogen beslissen over leven en dood. Robots begrijpen de context van een conflict niet, hebben geen moreel besef van menselijke waarden en hebben geen begrip van de menselijke drijfveren achter daden.

Roboticus Alan Winfield (Bristol): “ALS we erin slagen om mensachtig­e kunstmatig­e intelligen­tie te bouwen, en ALS die erin slaagt zichzelf superintel­ligent te maken, en ALS die superintel­ligentie energetisc­h zelfvoorzi­enend wordt en ALS de mens de stekker er niet meer kan uittrekken, ja, dan hebben we een probleem.” Een excellent boek. Boeiend geschreven, glashelder, breed van informatie, met talloze informatie­ve foto’s, veel doorverwij­zingen en vooral ook een schitteren­de tijdlijn van tweeëntwin­tig bladzijden met bovenaan literatuur, film, tv-series en manga; en onderaan de echte robots, te beginnen met die van Leonardo da Vinci zelf tot Robot Pepper. Een modelboek voor het genre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium