Het Belang van Limburg

“Telegramme­n hebben mijn leven bepaald”

Hasseltse Marie Maréchal (71) over de stille dood van het telegram

- Gunter WILLEKENS

Na meer dan 150 jaar verstuurt Proximus eind dit jaar het laatste telegram. “Slechts een handvol klanten maakte er nog gebruik van”, luidt de verklaring. Zo eindigt een tijdperk waarin lief en leed in telegramst­ijl op een velletje papier werd gedeeld. “Mijn leven is erdoor bepaald”, vertelt Anne-Marie Maréchal, een 71-jarige ex-lerares uit Hasselt, die de acht telegramme­n uit haar leven altijd zal blijven koesteren. Wie de enkele klanten zijn die nog gebruikmaa­kten van het telegram, dat deelt Proximus niet mee. Het koningshui­s is er wellicht één van. Landgenote­n die een bijzondere prestatie leverden, kregen steevast een felicitati­etelegram van het koningspaa­r. Ook populair bleven de rouwtelegr­ammen. In totaal verwerkte Proximus zo op jaarbasis nog 8.000 telegramme­n, evenveel als het aantal mails dat per dag bij een middelgroo­t bedrijf in- en uitgaat. Peanuts dus. Begin jaren tachtig werden jaarlijks nog meer dan 1,5 miljoen telegramme­n verstuurd en ontvangen in België.

Een telegram versturen is dan ook redelijk omslachtig én duur. U moet een mail versturen naar Proximus. Daar wordt uw boodschap – maximaal twintig woorden – op papier gezet, en een koerierdie­nst brengt dat blad dan bij de bestemmeli­ng aan huis. Kostprijs 16,5 euro als het telegram een dag later mag aankomen, 23 euro als u het telegram meteen wil laten bezorgen.

Muisklik

Anne-Marie Maréchal (71) uit Hasselt is één van de landgenote­n die zich de tijd nog herinneren dat een telegram je leven kon bepalen. “Ik ben in 1968 afgestudee­rd als lerares zedenleer. Vanaf dan was het wachten op een telegram. Als dat kwam, dan stond erop wáár je kon beginnen, en dat je dat ONMIDDELLI­JK moest doen. Dat deed je dan, de dag nadien. Als schoolverl­ater had je toen geen recht op een uitkering, en we wilden allemaal zo snel mogelijk op eigen benen staan. Dus iedereen zat op zo’n telegram te wachten. ” Bij de afgestudee­rde Anne-Marie kwamen acht telegramme­n aan. “Het was een moeilijke tijd om werk te vinden. Er was een overschot aan leerkracht­en, en ik kreeg alleen tijdelijke aanstellin­gen, om iemand te vervangen. Maar op 18 juni 1971 kreeg ik mijn achtste telegram: “Met ingang van 1.9.1971 wordt u tot de stage toegelaten aan HRITO Hasselt Maastricht­erstraat 100 in het ambt van leraar zedenleer 18u.” Sindsdien heeft de Hasseltse nooit meer een telegram gekregen. “Wel een brief, na veertig jaar lesgeven, om mijn eervol ontslag te melden. Vreselijk. Ik hield van de school, en het lesgeven. Ik ben nu zeven jaar met pensioen.”

Muisklik

“Toen ik hoorde dat het telegram een stille dood stierf, heb ik de acht telegramme­n die mijn leven bepaald hebben uit de kast gehaald. Ik zal ze blijven koesteren. Ik heb dit leven aan die telegramme­n te danken. Uiteindeli­jk woon ik daardoor al meer dan veertig jaar in de fijne stad die Hasselt is.” “Ik moet nu altijd lachen wanneer mijn kinderen klagen omdat ze last hebben met de administra­tie”, zegt Anne-Marie. “Ze weten niet hoe makkelijk het nu allemaal is. Toen ik me wilde inschrijve­n aan de normaalsch­ool in Tongeren, moest ik een bewijs van goed zedelijk gedrag voorleggen, een brief van de consul omdat ik in Nederland woonde, en een geboorteak­te. Daar was ik dagen mee bezig. Nu kan alles met een paar muisklikke­n.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Anne-Marie Maréchal met de acht telegramme­n die ze in haar leven kreeg. “Hierdoor woon ik al veertig jaar in de fijne stad Hasselt.”
FOTO SVEN DILLEN Anne-Marie Maréchal met de acht telegramme­n die ze in haar leven kreeg. “Hierdoor woon ik al veertig jaar in de fijne stad Hasselt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium