Het Belang van Limburg

Genk wil meer betalen voor terrils

750.000 kubieke meter niet-vervuilde grond storten, kan volgens stad

- Chris NELIS

De stad Genk is bereid om aanzienlij­k meer te betalen voor de aankoop van de mijnterril­s van Winterslag dan de 100.000 euro die ruim twintig jaar geleden werd afgesproke­n. De stad wil nog toelaten dat er 750.000 kubieke meter nietveront­reinigde grond gestort wordt om een krater op te vullen. Het gebied is eigendom van Limcoal, vorig jaar opgegaan in de vennootsch­ap Exterbel, dat de resterende steenkool uit de terrils haalde en een njet kreeg op de vraag om er 3,7 miljoen kubieke meter niet-verontrein­igde grond te mogen storten. In 1996 werd Limcoal eigenaar van de terrils om het steenpuin te ‘herwassen’ en er zo de resterende steenkool uit te halen. Genk sloot toen een contract met het bedrijf af waarin staat dat op het einde van de exploitati­e het gebied moest overgaan naar de stad voor zo’n 100.000 euro. Limcoal trok dat niet in twijfel, maar vindt wel dat er een nieuwe waardering van de prijs moet komen. Dat 0,12 euro per vierkante meter ondermaats is, blijkt uit de verkoop van andere terrils waar zes tot zeven keer meer voor betaald werd. Daarnaast wilde Limcoal bijkomende inkomsten genereren door onder meer windmolens te plaatsen. Maar dat kan nu niet meer omdat alle mogelijke posities al zijn ingenomen door de windmolens op het Hermesterr­ein. Ook waren er plannen om 40.000 vierkante meter zonnepanel­en aan te leggen. Dat laatste idee valt eveneens weg omdat hiervoor geen subsidies meer worden uitgekeerd.

Kraters

Limcoal wilde ook 3,7 miljoen kubieke meter niet-vervuilde grond storten in de kraters op het terrein. Het bedrijf kreeg daarvoor in beroep een vergunning van de minister, maar moest uiteindeli­jk toch in het zand bijten nadat de Raad van State die beslissing vernietigd­e. Het water tussen de stad en Limcoal leek op dat moment dieper dan ooit. Toch wil Genk uit de impasse geraken om alsnog de terrils in een recreatief kader weer toegankeli­jk te maken. Momenteel is het hele gebied omheind en is de toegang verboden, zelfs voor wandelaars en fietsers.

Wim DRIES Burgemeest­er “Wij zijn bereid de terrils over te nemen en we willen met Limcoal bekijken aan welke prijs dit kan”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Aangezien Ovam een terril beschouwt als een stort dat dus ook nazorg en monitoring behoeft, kunnen we ons niet uitspreken over de prijs. Vandaag kopen we natuurgebi­ed voor 0,6 tot 0,7 euro per vierkante meter aan. De terril is op het gewestplan parkgebied. Via een BPA worden er ook recreatiev­e functies toegelaten. De 0,12 euro per vierkante meter, zoals eerder afgesproke­n, zal dan ook moeten worden herschat en zal ook een heel stuk hoger uitvallen. We beseffen dat één van de twee kraters opgevuld zal moeten worden om de toegankeli­jkheid en stabilitei­t van het gebied te garanderen.”

Als Limcaol inkomsten kan genereren met het storten van niet-vervuilde grond, zal dat ook een impact hebben op de prijs

Recreatiev­e meerwaarde

Daarvoor is volgens Dries 750.000 kubieke meter niet-verontrein­igde grond nodig. “We stellen voor om dit te doen in maximaal vijf jaar en niet in de twintig jaar die Limcoal zelf voorstelde”, gaat de burgemeest­er verder. “Indien Limcoal deze opvulling kan doen, genereert ze een bijkomende inkomst die initieel niet was afgesproke­n. Dit zal dan ook een impact hebben op de verkooppri­js. De terrils hebben een groene recreatiev­e meerwaarde voor C-Mine en heel Genk. Maar we willen dit niet op te hoge kosten voor de belastingb­etaler realiseren. Wel met een faire prijs en enkel met de noodzakeli­jke opvulling. Geen vrachtwage­ns die twintig jaar lang af en aan rijden.” Patrick Huysman, zaakvoerde­r van Limcoal en Exterbel waarin Limcoal is opgegaan, wilde niet reageren op het voorstel van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium