Het Belang van Limburg

“Kinrooi heeft nood aan kleine woningen”

94 nieuwe woningen nodig, vooral voor alleenstaa­nden en koppels zonder kinderen

- Phillip PERGENS

De woonbehoef­testudie voor Kinrooi is geactualis­eerd en bracht voor de gemeente goed nieuws: nog tot 2022 mogen er 94 extra wooneenhed­en bijkomen. Uit het cijfermate­riaal blijkt dat de gemeente nood heeft aan huizen voor alleenstaa­nden en gezinnen zonder kinderen. Die extra woningen kunnen komen in de omgeving van de technische dienst in het centrum en de driehoek Dikke LindeLandw­eg-Venloseste­enweg. De populatie in de gemeente Kinrooi krimpt nog niet, maar in de toekomst wordt dat wel een uitdaging voor de landelijke gemeente in de noordooste­lijke hoek van de provincie. De actualisat­ie van de woonbehoef­testudie licht al een tipje van de sluier. “We kregen goed nieuws want we mogen van nu tot 2022 nog 94 extra woningen bouwen”, vertelt burgemeest­er Jo Brouns (CD&V). Maar dat wil niet zeggen dat de bevolking fors zal aangroeien. Kinrooi moet vooral rekening houden met gezinsverd­unning en dus woningen bouwen voor gezinnen zonder kinderen of alleenstaa­nden. “De nood aan kleinere woningen is groot. Koppels blijven vaker kinderloos en daarnaast neemt de vergrijzin­g toe en willen mensen zo lang mogelijk zelfstandi­g thuis wonen. Daarnaast is er een groep alleenstaa­nden die ook aan hun trekken moeten komen.”

De Zeven Ambachten

De huidige woonuitbre­idingsgebi­eden in Kessenich en Molenbeers­el worden niet bij de 94 extra woningen gerekend waardoor de gemeente nieuwe locaties naar voren kan schuiven. “Het gaat om twee gebieden. Enerzijds hebben we een gebied in de omgeving waar de technische dienst gevestigd is. Daar is plaats voor 49 woningen. Maar eerst moeten de diensten nog verhuizen. In Ophoven hebben we de driehoek Dikke Linde-Landweg-Venloseste­enweg. Hier is plaats voor 150 wooneenhed­en, maar we beperkten het tot maximaal 45”, legt de burgemeest­er uit. Hij ziet daarbij een oplossing voor de verloederd­e site van De Zeven Ambachten aan de Venloseste­enbrengen weg. “Momenteel is dit nog kmozone. Er zal gesaneerd worden en dan willen we een bestemming­swijziging doorvoeren zodat wonen daar mogelijk wordt”, aldus de burgemeest­er.

Bouwlagen

Oppositiel­id Marcel Dirkx (Open Vld) vindt dat het ruimtelijk structuurp­lan ook mag herbekeken worden. “Momenteel zijn enkel twee bouwlagen mogelijk, maar in het kader van de woonverdic­hting moeten we dit durven herbekijke­n. Een lift wordt pas interessan­t en rendabel vanaf meer verdieping­en. Als we mensen willen samen- op een punt, moeten we hier openingen creëren. Toegankeli­jkheid betekent alles. Ik wil niet zeggen dat we plots appartemen­tsgebouwen moeten inplanten, maar hier en daar iets hoger gaan, is zeker mogelijk”, stelt hij voor.

 ?? FOTO PPN ?? De huidige kmo-site waar de infrastruc­tuur van De Zeven Ambachten ligt te verkommere­n, krijgt een bestemming­swijziging waardoor er woningen kunnen komen.
FOTO PPN De huidige kmo-site waar de infrastruc­tuur van De Zeven Ambachten ligt te verkommere­n, krijgt een bestemming­swijziging waardoor er woningen kunnen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium