Het Belang van Limburg

Oude campussen Maaseik en Bree leeg na schenkinge­n aan goede doelen

- Phillip PERGENS

De vroegere ziekenhuis­campussen van Maaseik en Bree staan sinds eind deze week volledig leeg. Alle loszittend­e materialen die nog in de gebouwen stonden, vonden een nieuwe thuis. Van dichtbij tot ver weg. Van Togo en Nepal tot Kinrooi en Roemenië. “We hebben alles aan goede doelen geschonken”, zegt Fabian Kubben van het Ziekenhuis Maas en Kempen. Hij coördineer­de de verdeling en de verhuizing. “In het begin zochten we zelf actief naar nieuwe eigenaars, maar we kregen steeds meer spontane aanvragen binnen.”

We hebben slechts één eis gesteld: dat alles bestemd moest zijn voor vzw’s met een gouden hart

Een honderdtal bedden vond een nieuwe thuis in ziekenhuiz­en in Azië en Afrika. Een stichting als Ziekenhuiz­en zonder Grenzen, actief in beide continente­n, bleek een van de grootste slokoppen. De organisati­e nam naast bedden ook nog zo’n 25 babybedjes en wiegjes, bevallings­tafels en onderzoeks­tafels mee om duizenden kilometers verderop hospitalen een duw in de rug te geven. Maar niet alles is de grens overgestok­en. Enkele tv’s en kantoormeu­bilair staan gewoon bij het Rode Kruis in Bree. “We hebben slechts één eis gesteld: dat alles bestemd moest zijn voor vzw’s met een gouden hart”, legt Fabian Kubben uit. “Eerst hebben we nog zelf naar nieuwe eigenaars gezocht, maar gaandeweg kregen we steeds meer spontane aanvragen binnen tegen het naderen van de deadline. Die hadden we vastgelegd op 15 december. Uiteindeli­jk is er heel weinig materiaal dat geen nieuwe eigenaar

heeft gevonden.”

Legertruck­s

De interesse bleek groot en de geinteress­eerden divers. “Er zitten ziekenhuiz­en tussen, maar ook scholen en zelfs dierenasie­len. We zijn blij dat we al die mensen gelukkig hebben kunnen maken. Geld hebben we niet gevraagd, maar het vervoer moesten de instanties wel zelf regelen. Zo stonden hier plots twee militaire legervrach­twagens. Een vrijwillig­er van Buitenbeen­pop had dat geregeld. Dus we stonden wel te kijken van de bereidheid van iedereen om te helpen”, zegt Kubben. Er vertrokken ook volle vrachtwage­ns naar ziekenhuiz­en in de Roemeense steden Ramnicu Sarat en Pucioasa. Dat ging via CISO Maaseik en Adr Coman, waarvan Maaseikena­ar Arnold Steegen de bezieler is. “Ik ben de mensen van Sint-Jansberg dankbaar voor de hulp van een groepje leerlingen. Ik kon op hen rekenen voor het sleu-

Fabian KUBBEN Ziekenhuis Maas en Kempen ren met die zware materialen. Een aannemer gaf ons dan weer een heftruck ter beschikkin­g. Het was stresseren­d, maar het resultaat is erg mooi”, aldus Steegen.

Verankerd materiaal

Het laatste transport is intussen gebeurd. En nu een gespeciali­seerde firma ook de overgeblev­en digitale data vernietigd­e en de oude tv-toestellen heeft meegenomen, staan de ziekenhuiz­en quasi volledig leeg. “Een ander bedrijf zal de gebouwen volledig leeghalen”, gaat Kubben verder. “We dragen de campussen op 31 december over aan de steden. Bij de overdracht van het onroerend goed hoort ook alles wat verankerd is. Dat wil zeggen dat de grote operatiela­mpen en bijvoorbee­ld de keukens nog aanwezig zijn. De stadsbestu­ren beslissen wat hiermee zal gebeuren”, besluit Kubben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium