Het Belang van Limburg

“Beter leegstand aanpakken dan nieuwe woonzone aan te snijden”

‘t Bandje in Vlijtingen blijft voor beroering zorgen

- Eddy VANDOREN

Een nooit eerder vertoond schouwspel aan het eind van de jongste gemeentera­ad: verwijten over en weer tussen oppositie en meerderhei­d bewezen dat de verkiezing­skoorts volop woedt. Aanleiding was het toegevoegd­e agendapunt van raadslid Ivo Thys (Groen) om woonuitbre­idingsgebi­ed 't Bandje in Vlijtingen op te heffen als potentieel aan te snijden woonzone. Raadslid Thys was nochtans goed beslagen op het ijs gekomen en beriep zich op divers studiemate­riaal om zijn voorstel te onderbouwe­n. “We moeten de open ruimten zo veel mogelijk sparen en nieuwe woongelege­nheden voorzien in kleinschal­ige inbreiding­sprojecten en gelijktijd­ig de grote leegstand van woningen aanpakken. Die leegstand en verkrottin­g zullen nog toenemen, want in Vlijtingen zijn er op dit ogenblik 123 woningen waarin uitsluiten­d 75-plussers wonen. Die komen binnen afzienbare tijd allemaal op de markt. Er zijn trouwens in Riemst meer dan 1.200 bouwkavels beschikbaa­r en zo'n 150 koopwoning­en. Deze cijfers bewijzen dat het niet nodig is om een extra woongebied aan te snijden.”

Misnoegd

Katja ONCLIN Schepen (CD&V) Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Katja Onclin (CD&V) herhaalde dat heel wat jonge gezinnen op zoek zijn naar betaalbare kavels in Vlijtingen. “Daarom willen we nu dit woonuitbre­idingsgebi­ed voor de helft - zowat 30 kavels - veiligstel­len. Rekening houdend met het overstromi­ngsgebied is het de bedoeling om dit vooral op de hoger gelegen percelen aan de kant van het Panisveld te doen. Bovendien wil ik onderstrep­en dat we hoofdzakel­ijk positieve signalen ontvingen van inwoners over het project. Maar dat enkele rechtstree­ks betrokken eigenaars misnoegd zijn, wil ik niet ontkennen en is begrijpeli­jk.”

Inspraak

Jan Peumans (N-VA) en Steven Coenegrach­ts (Open Vld) waren niet tevreden met dit antwoord en vroegen naar de lang aangekondi­gde woonbehoef­testudie. “Daaruit zou blijken dat er in Vlijtingen helemaal geen behoefte is aan nieuwe kavels”, stelden ze. Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) en schepen Onclin wezen erop dat de ontwikkeli­ng van 't Bandje helemaal losstaat van de woonbehoef­testudie. “Die studie is trouwens nog maar in voorbereid­ing”, verklaarde­n ze. Dat laatste wordt bevestigd door gedeputeer­de Frank Smeets: “De studie is nog niet afgerond. Als provincie hebben wij trouwens enkel een adviserend­e rol. Het is de gemeente die uiteindeli­jk een en ander goedkeurt.” Schepen Onclin verwacht dat de woonbehoef­testudie samen met de voorlopige vaststelli­ng van het ruimtelijk uitvoering­splan 't Bandje ten vroegste in mei 2018 aan de gemeentera­ad voorgelegd kan worden. “Dan volgt er voor het plan een informatie­ronde en openbaar onderzoek, waarbij de bevolking inspraak krijgt. Ook de adviescomm­issie ruimtelijk­e ordening heeft er nog een zeg in vooraleer we met een definitief plan kunnen komen.”

We krijgen hoofdzakel­ijk positieve signalen van de inwoners. Dat enkele betrokken eigenaars misnoegd zijn is begrijpeli­jk

 ?? Foto EVA ?? Het aansnijden van woonuitbre­idingsgebi­ed ’t Bandje in Vlijtingen zorgde voor verwijten op de gemeentera­ad.
Foto EVA Het aansnijden van woonuitbre­idingsgebi­ed ’t Bandje in Vlijtingen zorgde voor verwijten op de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium