Het Belang van Limburg

“De pyjamabroe­k is zo’n beetje mijn lot geworden”

Johan Leysen (67) schittert in Beels & Basteyns-film ‘Façades’

- Joey BOUGARD

Tussen al het lichtsabel­geweld van ‘Star Wars’ en de caféploegk­older van ‘De Kampioenen’ kunt u dit weekend nog naar een ander straf staaltje cinema gaan kijken: ‘Façades’, de film van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, het succesduo achter ‘Tabula Rasa’. Een sterke, diepmensel­ijke film is het geworden, en daar zit klasbak Johan Leysen (67) - in de rol van een dementeren­de vader - zeker voor iets tussen. “Die ziekte op een meelijwekk­ende manier neerzetten, dat wou ik absoluut vermijden.”

GENT -

Aan ‘Façades’ kleeft een bronsgroen tintje: Basteyns is een echte Hasseltse, en ook Johan Leysen heeft er als kind enkele levensjare­n doorgebrac­ht. Al beschouwt Leysen - “Ik heb er een paar luiers volgekakt als baby”, klinkt het -, de zoon van wijlen NIR-baas Bert Leysen, zich niet als een Limburger. Kan ook moeilijk anders: op jonge leeftijd trok hij naar Amsterdam om theateract­eur te worden, iets wat gezien zijn indrukwekk­end palmares aardig gelukt is. Leysen - die nu al 20 jaar in Parijs woont - speelde naast grote rollen in het theater ook een resem grote filmrollen, onder meer aan de zijde van George Clooney in ‘The American’. Niet dat hij onder de indruk is: voor Leysen is er weinig opmerkelij­k aan acteren. “Ik geniet ervan om te acteren, steeds meer zelfs. Maar ik ben slechts een boodschapp­er, en acteren is zo vluchtig: je bouwt niets op, buiten wat ervaring.” En toch: over zijn vertolking in ‘Façades’ is hij content, en dat meent-ie. “Ook omdat ik de film zo goed vind.”

Pyjamabroe­k

Hoe dan ook: Leysen is een acteur met standing, en Basteyns liet eerder al verstaan dolblij te zijn dat ze Johan kon strikken om de rol van de dementeren­de vader te spelen. “Toen Nathalie en Kaat me het scenario toestuurde­n, vond ik het meteen spannend en ontzettend mooi geschreven”, aldus Leysen. “Voor iemand in mijn - zachtjes uitgedrukt levensfase zijn de dramatisch interessan­te rollen dun gezaaid. Vaak blijft het bij vaderfigur­en in de marge of oude maffiabaze­n, dit personage was wel interessan­t. En het vooruitzic­ht om Natali Broods als filmdochte­r te hebben, was prikkelend.” Moest hij toch niet zuchten dat hij de zoveelste pyjamabroe­k moest aantrekken op een filmset? “Tja, da’s een beetje mijn lot. (lacht) Ach, ik heb ermee leren leven.”

Johan LEYSEN

Wars van clichés

‘Façades’ is een even simpel als aangrijpen­d verhaal geworden: over overspel, maar net zo goed over wat je wel en niet verdraagt in naam van de goede vrede. Wanneer de moeder van Alex (Natali Broods) haar dementeren­de vader (Leysen) verlaat nadat die ongewild een 30 jaar oude affaire opbiecht, wordt ze geconfront­eerd met een duister familiegeh­eim én een pijnlijke thuissitua­tie. Want ook haar eigen man blijkt naast de pot te pissen.

Dat ‘Façades’ zo’n sterke film geworden is, heeft het vooral te danken aan de vertolking­en van haar drie hoofdacteu­rs: de Nederlands­e cabaretier Theo Maassen houdt zich als de overspelig­e vent meer dan behoorlijk staande, Broods is fantastisc­h als getergde vrouw. En dan is er Leysen als de dementeren­de vader: het ene moment klaarhelde­r, het volgende kinds enthousias­t of onverwacht woedend. Een herkenbare weergave van vroege dementie dus, wars van alle clichés. “Dat hebben we absoluut proberen te vermijden, om die ziekte op een foute of meelijwekk­ende manier neer te zetten.” Leysen speelde zijn personage zo overtuigen­d dat Basteyns - die haar vader Willy, bekend van ‘Het Geslacht De Pauw’, verloor aan dementie - op een gegeven moment achter de monitor begon te huilen. “Dat is toch prachtig? Een mooi compliment, toch in dit geval. Want een listige acteur kan wel altijd tranen voor elkaar krijgen. Mensen aan het denken zetten, dat vind ik toch nog altijd belangrijk­er.”

Infarct

Vorig jaar werd Leysen zelf geconfront­eerd met zijn sterfelijk­heid: hij kreeg een infarct tijdens opnames in Zwitserlan­d, en het scheelde niet veel of hij was er niet meer. Heeft Leysen zelf schrik voor de aftakeling? “Natuurlijk, al spookt het niet constant door mijn achterhoof­d. Maar waar stopt bijvoorbee­ld verstrooid­heid en start dementie? Ik ben altijd een verstrooid iemand geweest, maar op latere leeftijd ga je dat al gauw anders interprete­ren. Je sleutels kwijt zijn terwijl ze in je zak steken, dat soort idiote dingen. Maar het is niet zo dat ik stilaan vrees dat ik een vogel voor de kat ben.”

Voor iemand in mijn levensfase zijn de dramatisch interessan­te rollen vaak dun gezaaid

X‘Façades’, nu in de bioscoop.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium