Het Belang van Limburg

Sinds ze vanaf begin dit jaar gedeelteli­jk terugbetaa­ld worden door het RIZIV, laten steeds meer Limburgse vrouwen na een borstrecon­structie een tepeltatoe­age zetten. De behandelin­g zit zozeer in de lift, dat de eerste medische tatoeëerde­r een vast spreek

Steeds meer Limburgse vrouwen laten na een borstrecon­structie een of twee tepeltatoe­ages zetten. Zeker sinds het RIZIV begin dit jaar net geen 100 euro per tatoeage (één tatoeage kost 300 euro) terugbetaa­lt. Voorlopig zijn het enkel vrouwen met een recons

- Als vrouwen na mijn behandelin­g hun nieuwe tepel zien, zijn ze ontroerd en opgelucht Elvy Cleeren

Elvy Cleeren is de eerste medische tatoeëerde­r die een vast spreekuur heeft in een Limburgs ziekenhuis. Ze werkte al 13 jaar als verpleegku­ndige op de dienst gynaecolog­ie en plastisch chirurgie van het Jessa Ziekenhuis toen één van de plastisch chirurgen twee jaar geleden opperde om een cursus medisch tatoeëren te volgen. “Op dat moment was het helemaal nieuw voor mij. Van permanente make-up had ik al gehoord. Maar de wetenschap dat je met deze techniek ook kankerpati­ënten kon helpen, deed het voor mij. In mijn job had ik al veel te maken gehad met vrouwen die na een borstamput­atie opnieuw een zware operatie moesten doorstaan voor de reconstruc­tie. Elke vrouw had zo haar eigen verhaal. Verhalen die me aangrepen. En telkens wilde ik meer voor hen doen. Ik ben meteen op zoek gegaan naar de opleidings­mogelijkhe­den en het materiaal.”

Varkenshui­d

Een intensieve privé-opleiding en veel oefeningen op varkenshui­d later, startte Elvy in het voorjaar van 2017 in het ziekenhuis. “Elke maand zit ik één dag in het ziekenhuis om patiënten te behandelen die recht hebben op een terugbetal­ing. Ze worden via hun plastisch chirurg naar mij doorverwez­en. Ongeveer zes maanden na de reconstruc­tie kunnen ze beginnen denken aan zo’n tatoeage. In het begin waren er een paar tepels per spreekdag, nu zijn er dat al een achttal. De chirurg voorspelt dat ik binnenkort nog veel meer werk zal hebben.” De andere vrouwen helpt Elvy in haar praktijk aan huis.

Propje

Het tatoeëren van een tepel is na ingrijpend­e operaties zoals een amputatie en reconstruc­tie, een ‘simpele’ ingreep. “Op een gereconstr­ueerde borst staat meestal geen tepel. Met een kleine incisie wordt op de borst een klein propje genaaid. Vaak gelijktijd­ig met de reconstruc­tie. Na zes maanden kunnen de vrouwen beginnen denken aan een tatoeage. De borst moet voldoende genezen zijn voor ik het propje kleur kan geven. In één of twee sessies. Het verschil met een echte tepel is dan amper zichtbaar. En mocht het propje om de een of andere reden niet kunnen, is 3D-tatoeage een optie. Met schaduwen lijkt er in vooraanzic­ht toch een tepel op de borst te staan”, legt Elvy uit.

Een zeer groot voordeel van deze methode is dat ze weinig of geen pijn doet. “Veel gevoel zit er niet in zo’n gereconstr­ueerde tepel. En op de ge- voelige plekjes druppel ik een verdovende vloeistof. Heel wat anders dan de manier waarop tot een paar jaar geleden tepels werden gereconstr­ueerd. Toen gebruikten ze huid uit de lies of schaamstre­ek. Zo’n ingreep ging nog te vaak gepaard met ontsteking­en. De tatoeage is een veel beter alternatie­f. Daar is intussen iedereen van overtuigd.”

De resultaten zijn trouwens verbluffen­d. “Vrouwen liggen hier minstens een uur en vaak twee uur op de stoel. In die tijd doen ze hun hele verhaal. En daar horen - begrijpeli­jkerwijs - huilbuien bij. Op zo’n momenten moet ik mezelf dikwijls inhouden, zou ik zelf mee beginnen wenen. Ik wil echt helpen. En dat kan ik nu. Die ontroering, die opluchting, als ze na mijn behandelin­g hun nieuwe tepel zien. Eindelijk durven ze zich na het sporten in de club te douchen zonder de angst dat iemand raar zou kijken. Dat maakt mij telkens opnieuw blij.”

Hazenlip

Medisch tatoeëren biedt overigens ook tal van mogelijkhe­den voor mensen met een hazenlip, littekens, hondenbete­n of opvallende pigmentvle­kken. “Met medische tatoeages kan ik wel wat camouflere­n. Alleen is dat momenteel enkel weggelegd voor de mensen die het zelf kunnen betalen of de juiste hospitalis­atieverzek­ering hebben.” Het RIZIV liet intussen weten dat er geen plannen bestaan om de terugbetal­ing voor deze behandelin­g uit te breiden.

 ?? Door Mireille Maes ??
Door Mireille Maes
 ??  ??
 ?? Door Mireille Maes ??
Door Mireille Maes
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium