Het Belang van Limburg

18-jarige steekt meisje (13) in hals na ruzie op Facebook

18-jarige steekt medeleerli­nge (13) met mes in de hals in Peer

- Geert VAN BAELEN

Een 18-jarige leerling van de Sint-Elisabeths­chool in Peer is gisteren geschorst nadat hij een 13-jarige leerlinge met een mesje in de hals had gestoken. Het meisje mocht na verzorging het ziekenhuis verlaten.

Het incident gebeurde op school bij de start van de speeltijd in de voormiddag. De twee hadden in het weekend ruzie gekregen via de sociale media. Gisteren ontaardde het conflict in een vechtparti­j. De school tilt zwaar aan de feiten en deed aangifte bij de politie.

Een 18-jarige leerling van de Sint-Elisabeths­chool in Peer heeft maandagvoo­rmiddag een 13-jarige medeleerli­nge met een mes in de hals gestoken. De twee hadden in het weekend ruzie gekregen op sociale media, en dat escaleerde op de speelplaat­s. Het slachtoffe­r, een meisje uit Lommel, werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging, maar is intussen weer thuis. “Dat leerlingen hun discussie op sociale media na een weekend op school voortzette­n gebeurt alsmaar meer”, zegt directeur Koen Knevels. De school heeft de 18-jarige geschorst en wacht verder het politieond­erzoek af. De vechtparti­j gebeurde bij het begin van de voormiddag­pauze. Ergens tussen de speelplaat­s en de toiletten. “Blijkbaar hadden de twee afgelopen weekend via Facebook ruzie gekregen”, zegt schooldire­cteur Koen Knevels. “Op de speelplaat­s is dat conflict geëscaleer­d. De twee begonnen te vechten. De jongen - uit Leopoldsbu­rg - haalde uit naar het meisje. Ze geraakte ernstig gewond aan het hoofd. Het personeel van het secretaria­at is snel tussenbeid­e gekomen. Ze hebben het meisje onmiddelli­jk onderschep­t en haar op de ziekenboeg de eerste zorgen gegeven”, reageert de directeur. De verwonding­en waren zo ernstig dat er een ambulance bijgehaald werd. “De ambulancie­rs achtten het noodzakeli­jk om het meisje naar het ziekenhuis te brengen. Dat is voor een school onrustwekk­end. Maar gelukkig hoorden we even na de middag al dat de leerlinge uit het ziekenhuis was ontslagen. Ze zal er fysiek ook niets aan overhouden. Of ze nu onmiddelli­jk, zo vlak voor de kerstvakan­tie, nog terug naar school zal komen is nog niet duidelijk.” De twee leerlingen volgen de opleidings­vorm 3. Een beroepsopl­eiding die jongeren voorbereid­t op het reguliere arbeidscir­cuit.

Mes

De school tilt zwaar aan de feiten en deed aangifte bij de politie. De jongen is alvast geschorst. Uit de eerste verklaring blijkt dat hij met een mesje in de hals stak. Voor andere maatregele­n wacht de schooldire­ctie het politieond­erzoek af.

De ruim 500 leerlingen werden gisteren meteen geïnformee­rd en kregen een brief mee voor de ouders. “Een drietal leerlingen was rechtstree­ks getuige van dit incident. Ook op heel wat andere jongeren maakte deze vorm van agressie indruk. Onze leerkracht­en en begeleider­s staan daarom klaar voor iedereen die met vragen zit of er gewoon wil over praten”, aldus directeur Knevels.

Dat leerlingen hun discussie op sociale media na een weekend op school voortzette­n gebeurt alsmaar meer

Koen KNEVELS Directeur Sint-Elisabeth

Sociale media

De directeur kaart nog aan dat er ook op zijn school steeds vaker ruzies, die eerder startten via de sociale media of chat, ontaarden. “Na een weekend of vrije dagen wordt de ruzie die op die veilige plek achter de computer startte ineens face-to-face voortgezet. Altijd wordt de leerlingen­begeleidin­g erbij gehaald. En het is al meermaals gebeurt dat er dan screenshot­s worden getoond van wat er in het weekend gebeurde. Voor een school is het een probleem dat moeilijk aan te pakken is.”

 ?? FOTO GVB ?? De feiten speelden zich af op de speelplaat­s van de Sint-Elisabeths­chool in Peer.
FOTO GVB De feiten speelden zich af op de speelplaat­s van de Sint-Elisabeths­chool in Peer.
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium