Het Belang van Limburg

Dit is Leen uit Bilzen: ze is 24 en eenzaam

Hartverwar­mende reacties voor Leen (24) uit Bilzen na getuigenis over eenzaamhei­d in ‘Gert Last Year’

- Gunter WILLEKENS

De gezellige eindejaars­periode is voor vele mensen het jaarlijkse toppunt van eenzaamhei­d. Niet alleen voor oudere mensen. Terwijl heel de wereld schijnbaar aan feesten denkt, voelen ook jongeren zich soms eenzaam en alleen. De 24-jarige Leen Reynaerts uit Bilzen bracht daarover maandag een moedige getuigenis op televisie. Maandag was Leen, studente master journalist­iek, te gast bij ‘Gert Last Year’. Op de sofa met James Cooke, de sidekick van Gert Verhulst, vertelde Leen over een van de laatste taboes: jongeren en eenzaamhei­d. Ondanks alle sociale media en haar joviale voorkomen is ook Leen alleen: in de cinema, op restaurant en met valentijn. Leen haat dat. “Mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn.”

Ze is geen eenzaat. Van geen kanten. “Ik spreek makkelijk mensen aan”, zegt ze. “Ik heb er geen moeite mee om op de bus een compliment­je te geven over iemands mooie schoenen, bijvoorbee­ld. Als dat een tof gesprek oplevert, des te beter, maar dat moet zelfs niet. Wel stel ik vast dat andere mensen zich vaak moeilijk laten aanspreken. Ze zijn heel vaak bezig met hun smartphone.”

Discussie

Zelfs tussen de mensen voelt Leen zich dus soms alleen. En die eenzaamhei­d is slecht gezelschap, want nefast voor je eigenwaard­e. “Ik heb een eigen mening”, zegt Leen. “Als ik een discussie heb, dan merk ik dat mensen afstand van me nemen als ze mijn mening niet kunnen accepteren. Daar heb ik het moeilijk mee. Daardoor had ik al niet veel vrienden. Ik heb er enkele maar die werken intus- sen en zijn naar ver buiten Limburg verhuisd. Ik had ook een vriend, maar dat is in oktober verkeerd gelopen. Dat heeft er flink bij me ingehakt.”

“Ik heb nood aan sociaal contact. Ik heb mijn lieve ouders, die alle begrip voor me hebben. Maar ik mis dus vrienden om mee te dollen en te babbelen. Wanneer ik in Bilzen ben, dan verlang ik naar mijn kot in Antwerpen. Wanneer ik in Antwerpen ben, dan verlang ik weer naar Bilzen. Toen zag ik de oproep van Vier passeren. Of ik iemand kende die eenzaam was. Ik vond het een goed idee om mijn verhaal te brengen, en zo in het beste geval de eenzaamhei­d bij jongeren bespreekba­ar te maken.”

Blokken

Dat is aardig gelukt. Ze kreeg intussen al een rits aanbieding­en om kerst en Nieuwjaar door te brengen. “Het is zo lief dat mensen hun deur voor me open willen zetten. Hartverwar­mend ook dat mensen ondanks alles toch met anderen inzitten. Maar ik kan op al die uitnodigin­gen niet ingaan. Ik moet blokken, voor de examens na de kerstvakan­tie. Nieuwjaar wordt een feest met de familie. We zijn in het voorbije jaar oma verloren. Dat worden moeilijke dagen. Ik mis haar verschrikk­elijk. En mijn vrienden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Leen Reynaerts bracht eenzaamhei­d bij jongeren maandag ter sprake bij James Cooke in ‘Gert Last Year’.
FOTO TOM PALMAERS Leen Reynaerts bracht eenzaamhei­d bij jongeren maandag ter sprake bij James Cooke in ‘Gert Last Year’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium