Het Belang van Limburg

OORDEEL OVER USCKO VALT VANDAAG

Burgemeest­er beslist vandaag over lot Uscko, maar de kans is klein dat hij wordt afgemaakt

- Ruben STEEGEN

BERINGEN/SINT-TRUIDEN - Uscko, de Mechelse herder die vorige vrijdag twaalf schoolkind­eren beet, is dinsdagoch­tend uitgebreid onderzocht door dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans. “Ik heb onder meer gekeken hoe de hond reageert op externe prikkels”, zegt de Zonhovense deskundige, die zijn advies gisteravon­d aan de burgemeest­er van Beringen overmaakte. Die beslist vandaag over het lot van de viervoeter, al lijkt de kans bijzonder klein dat Uscko zal worden afgemaakt. Het onderzoek nam ruim drie uur in beslag en ging door in en rond het dierenasie­l van Sint-Truiden, waar Uscko al sinds vrijdag wordt opgevangen. “Ik heb eerst het verslag van de dierenarts doorgenode.” men om te kijken of er een medische verklaring is voor het bijtgedrag”, vertelt Grosemans. “Daarna heb ik de hond in zijn hok opgezocht en bestudeerd hoe hij reageert in de buurt van een vreem- Nadien nam de hondenpsyc­holoog Uscko mee naar buiten voor een wandeling aan de leiband. “Doel daarvan was om te kijken of de viervoeter zich laat gehoorzame­n. Luistert hij naar een baasje die hem stuurt? En hoe reageert hij op passanten, omgevingsg­eluiden en externe prikkels zoals een wapperende sjaal? Elke reactie verklapt iets over Uscko’s gedrag en zijn vroegere training. Ik heb de Mechelaar ook even vrij laten rondlopen in een hondenweid­e.” Daarnaast verdiepte Dany zich in het bijtincide­nt zelf. “Daarvoor heb ik gebeld met de politie, het schoolpers­oneel en enkele zorgverlen­ers. Ik wilde weten wat er precies op de speelplaat­s is gebeurd, maar ook hoe ernstig de bijtwonden van de kinderen waren. Een oppervlakk­ige bijtwonde vertelt immers een heel ander verhaal dan diepe scheurwond­en.”

Dany GROSEMANS Dierengedr­agstherape­ut

Goed gedragen

Volgens Grosemans hebben zich ondertusse­n al verschille­nde kandidaat-adoptiebaa­sjes gemeld, voor het geval Uscko niet terug naar huis mag. Over de resultaten van het onderzoek wilde hij gisteren niets kwijt. “De burgemeest­er moet in alle rust een beslissing kunnen nemen.” Volgens welingelic­hte bron zou Uscko zich relatief goed, maar erg speels en weinig afgericht hebben gedragen. De veiligheid­scel van de stad Beringen komt vandaag opnieuw samen om het rapport te bespreken en een definitiev­e beslissing te nemen. De kans dat de Mechelse herder wordt afgemaakt lijkt in ieder geval klein.

Elke reactie van Uscko verklapt iets over zijn gedrag en zijn vroegere training

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans nam Uscko gisteren mee op pad om zijn gedrag te bestuderen.
Foto SVEN DILLEN Dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans nam Uscko gisteren mee op pad om zijn gedrag te bestuderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium