Het Belang van Limburg

PlayStatio­n voor terreurver­dachten in gevangenis Hasselt

“Zinnen verzetten met games en mens-erger-je-niet”

- Nancy VANDEBROEK

De acht terreurver­dachten in de gevangenis van Hasselt hebben sinds maandag een PlayStatio­n ter beschikkin­g. Ook mogen ze gezelschap­sspelletje­s als ganzenbord en mens-erger-je-niet spelen. “Om hun zinnen te verzetten”, zegt gevangenis­directeur Bert Vermeulen. Eén van de acht is de bekende jihadronse­laar Fouad Belkacem. De acht zitten apart opgesloten in de zogenaamde “terreurvle­ugel” zodat ze andere gedetineer­den niet kunnen besmetten met hun geradicali­seerde gedachtego­ed. “Ze hebben geen enkel contact met de andere gevangenen,” zegt Vermeulen, één van de vier Hasseltse gevangenis­directeurs. “We wilden hen iets aanbieden om hun zinnen te verzetten. Van bij de opening van de gespeciali­seerde afdeling was het de bedoeling een volwaardig gevangenis­regime uit te werken, onder meer met een groepsaanb­od. En gedetineer­den ontspannin­g bieden hoort bij het gevangenis­regime.” De gedetineer­den hebben daarom een PlayStatio­n (zonder internetve­rbinding), games en gezelschap­sspellen gekregen. In een aparte ruimte mogen ze daarmee per vier - tussen 18.30 en 20 uur aan de slag.

De bekendste jihad-ronselaar Fouad Belkacem en zeven andere gedetineer­den die in de Hasseltse gevangenis zitten op verdenking van terrorisme, mogen sinds maandag gezelschap­sspelletje­s en op een PlayStatio­n spelen. “Dit groepje zit afgezonder­d van alle andere gedetineer­den. We wilden hen iets aanbieden om hun zinnen te verzetten. Van bij de opening van de gespeciali­seerde afdeling was het de bedoeling om er een volwaardig gevangenis­regime uit te werken, onder meer met een groepsaanb­od,” aldus één van de gevangenis­directeure­n, Bert Vermeulen. Op dit moment zitten er 210 personen in Belgische gevangenis­sen die gelinkt zijn aan feiten van terrorisme. Ze zijn veroordeel­d of zitten in voorlopige hechtenis. Onder hen 97 zogenaamde ‘Foreign Terrorist Fighters’, teruggekee­rde strijders die in een conflictge­bied zijn geweest. In de speciale afdeling van de gevangenis van Hasselt zitten acht mannen opgesloten en zestien in de strafinric­hting van Ittre. Zij worden apart opgesloten omdat ze een zwaar risico vormen om andere gedetineer­den met het terroristi­sch gedachtego­ed te besmetten. “Deze groep van gedetineer­den heeft geen enkel contact met de andere gevangenen,” aldus Bert Vermeulen. “Zij gaan apart wandelen, naar de fitness of de bi- bliotheek. Net als de andere gedetineer­den hebben zij tafelbezoe­k en kunnen zij ook ongestoord bezoek aanvragen. De gedetineer­den mogen wel niet naar de werkhuizen. Zij kunnen eventueel werk op cel krijgen maar het aanbod daarvoor is op dit ogenblik beperkt.”

Ganzenbord

Voortaan mogen de jihadi’s in de Hasseltse gevangenis wel gezelschap­sspellen spelen om hun zinnen te verzetten. Het gaat om kaarten en bordspelen genre mens-erg-je-niet en ganzenbord. “Gedetineer­den ontspannin­g bieden hoort bij het gevangenis­regime,” legt de directeur uit. “We hebben een ‘quattro cel’, een cel voor vier personen, leeggehaal­d en ingericht. In die polyvalent­e ruimte kunnen zij op vastgelegd­e momenten gezelschap­sspelletje­s spelen.”

De gedetineer­den hebben er ook de beschikkin­g over een PlayStatio­n-console en een aantal games. “Het gaat uiteraard om een console die geen verbinding heeft met het internet. De gedetineer­den kunnen in de spelruimte terecht tussen 18.30 uur en 20 uur ’s avonds en slechts per vier,” aldus Vermeulen. In totaal werden dit jaar in ons land 46 mensen veroordeel­d in terreurdos­siers. Sinds de zomer van 2015 werden er 299 personen veroordeel­d voor terroristi­sche misdrijven.

 ?? FOTO BELGA ?? Fouad Belkacem.
FOTO BELGA Fouad Belkacem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium