Het Belang van Limburg

Te weinig menselijk contact in Limburgse rusthuizen

Grootschal­ig onderzoek naar levenskwal­iteit in alle Vlaamse rusthuizen legt pijnpunten bloot

- Liliana CASAGRANDE

Uit een driejarig onderzoek bij 20.000 bewoners van alle 783 Vlaamse woonzorgce­ntra blijkt dat iedereen wel tevreden is over privacy, veiligheid en respect, maar dat er niet genoeg aandacht is voor menselijk contact en voor activiteit­en. Het onderzoek is gebeurd bij mensen die geen geheugenpr­oblemen hebben. Tussen commerciël­e en niet-commerciël­e rusthuizen blijkt er in levenskwal­iteit geen verschil te zijn. Het onderzoek dat op vraag van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) uitgevoerd is bij mensen zonder geheugenpr­oblemen in alle woonzorgce­ntra, is na drie jaar afgerond. De scores kunnen nu vergeleken worden met de resultaten uit Finland en Canada, waar ze met hetzelfde onderzoek bezig zijn. “We bekijken of we in een volgende fase ook de levenskwal­iteit van mensen met cognitieve problemen kunnen onderzoeke­n”, zegt Joris Moonen van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Meer dan bingo

De kwaliteit van de zorg wordt al in andere onderzoeke­n gemeten, in dit onderzoek gaat het om wat de bewoners van hun levenskwal­iteit vinden. Ze kregen stellingen voorgescho­teld over een aantal thema’s waarop ze konden antwoorden met ‘nooit, zelden, soms, meestal en altijd’. De antwoorden werden omgezet naar een score van 1 (nooit) tot 5 (altijd). Zo vinden de Limburgse ouderen dat hun privacy bijna altijd gerespecte­erd wordt, deze score ligt met 4,9 boven het Vlaams gemiddelde van 4,6.

In het algemeen voelen de rusthuisbe­woners zich meestal ook prettig. De grote problemen liggen bij het menselijke contact. “Je hebt geen studie van 1,8 miljoen euro nodig om dat vast te stellen”, vindt Johan Truyens van de studiedien­st van seniorenor­ganisatie Okra. “Er is te weinig contact: zowel met het personeel als met de medebewone­rs. De subsidies voor animatie zijn beperkt, terwijl je de bewoners toch meer zou moeten aanbieden dan bingo of crea-activiteit­en. Woonzorgce­ntra mogen natuurlijk meer personeel inzetten dan het aantal dat ze gesubsidie­erd krijgen, maar dan moet de bewoner dat betalen.” In Limburg hebben de bewoners trouwens een iets betere band met het personeel. Voor Vlaanderen ligt die score op 2,78, voor Limburg is dat 3,1. Onderzoeke­rs vinden dat een significan­t verschil.

Lage normen

“We komen uit een ziekenhuis­model en we moeten naar een welzijnsmo­del”, zegt Patrick Vyncke, directeur ouderenzor­g van Zorgnet-Icuro, de koepel van de nietcommer­ciële zorginstel­lingen. “Een woonzorgce­ntrum moet ook een warme thuis zijn, waar het aangenaam wonen is. Het is tenslotte de laatste woonfase in het leven van mensen. Mensen moeten zich daar goed voelen. We hebben in elk geval meer personeel nodig, de personeels­normen zijn laag, zeker als je vergelijkt met de sector van personen met een handicap. Want 75 à 80 procent van de mensen die binnenkome­n heeft zware zorg nodig. Ze verblijven gemiddeld maar 1,5 à 2 jaar in een woonzorgce­ntrum, een zeer korte en een zeer intense periode.” “Net omdat ze er zo kort verblijven, is het ook niet makkelijk om duurzame relaties op te bouwen”, zegt Johan Truyers van Okra. “Het klinkt cru, maar één op de vier overlijdt of verhuist binnen het jaar.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Volgens de onderzoeks­resultaten ontbreekt het de Vlaamse rusthuisbe­woners vooral aan menselijk contact en activiteit­en.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Volgens de onderzoeks­resultaten ontbreekt het de Vlaamse rusthuisbe­woners vooral aan menselijk contact en activiteit­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium