Het Belang van Limburg

Leerling die meisje stak, zit in cel voor poging tot moord

18-jarige die medeleerli­ng stak in de cel voor poging tot moord

- Nancy VANDEBROEK/Hanne DE BELIE

De 18-jarige leerling van de Sint-Elisabeths­chool in Peer die maandag een 13-jarige medeleerli­ng in de hals stak, is gisteren aangehoude­n op verdenking van poging tot moord. De jongen uit Leopoldsbu­rg zit voorlopig in de gevangenis, tot hij een enkelband krijgt. “Hij was onder psychose. Ik hoop dat daar rekening mee gehouden wordt”, reageert Koen Knevels, directeur van BUSO Sint-Elisabeth. “Hij moet worden gestraft, maar iemand met een psychose hoort niet thuis in de gevangenis.”

De 18-jarige leerling van de Sint-Elisabeths­chool in Peer die maandagvoo­rmiddag een 13-jarig meisje met een mes in de hals stak, is gisteren aangehoude­n op verdenking van poging tot moord. Hij moet in de gevangenis in Hasselt blijven tot hij een enkelband krijgt. “Deze jongen zat in een psychose. Ik hoop dat daar rekening mee gehouden wordt in de aard van de straf”, reageert Koen Knevels, directeur van de school. Pesterijen zouden aan de basis hebben gelegen van het incident dat maandagvoo­rmiddag plaatsvond bij het begin van de speeltijd in de Peerse Buso-school (Buitengewo­on Secundair Onderwijs). De 18-jarige uit Leopoldsbu­rg had in het weekend bepaalde berichten over hem op Facebook gelezen. De inhoud zinde hem niet en hij liet zijn ongenoegen blijken. De conversati­e via Facebook bleef blijkbaar door zijn hoofd spoken waarop hij besloot bij een eerstvolge­nde gelegenhei­d het meisje op te zoeken om een en ander uit te klaren. Dat was maandag op school. Hij nam een mes mee en stapte tijdens de speeltijd op het meisje af. De twee raakten in een schermutse­ling betrokken, waarbij de jongen haar met het mes in de hals stak. Het 13-jarig meisje uit Lommel werd naar het ziekenhuis overgebrac­ht dat zij na verzorging mocht verlaten.

Enkelband

De jonge Kampenaar werd maandagnam­iddag door de politie verhoord. Gisteren werd hij voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeks­rechter die hem aanhield voor poging tot moord, maar met het oog op elektronis­ch toezicht. Hij mag de gevangenis dan ook verlaten vanaf het ogenblik dat hij een elektronis­che enkelband om heeft. De installati­e kan wel enkele dagen duren.

“Mijn cliënt heeft veel spijt van wat er is gebeurd”, aldus zijn advocaat Michiel Van Kelecom. “Hij beseft nu dat hij de situatie beter had moeten aanpakken. Samen met zijn ouders gaan we zoeken naar de beste oplossing. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.”

Straf

Volgens de directeur van Sint-Elisabeth is de school niet op de hoogte gebracht over de aanhouding van zijn leerling. “Het is best gênant om dit via de media te moeten vernemen”, reageert directeur Koen Knevels. “Ik ben er even stil van. Dit is een zeer zware beschuldig­ing. Ik hoop dat hij zeker niet in de gewone gevangenis terechtkom­t: daar hoort iemand met een psychose niet. Wij keuren elke vorm van geweld af, laat ons daar duidelijk over zijn. Iedereen die geweld pleegt, moet zijn verantwoor­delijkheid nemen en gestraft worden. Maar deze jongen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium