Het Belang van Limburg

De keuze is aan u

- Door Yves Lambrix

Met 25.000 tot 40.000 waren ze gisteren in Brussel, om hun ongenoegen te uiten tegen het “pensioenge­knoei” van de regering-Michel. Volgens de vakbonden holt het clubje in de Wetstraat 16 de verworven pensioenre­chten uit waardoor sommige pensioenen zelfs met 300 euro per maand zullen dalen. Een mens zou voor minder op straat komen.

In de Wetstraat 16 reageerde men gisteren erg kregelig op de zatte nonkel die weerom het feestje kwam vergallen. Dat was vrijdag gestart, met het euforische regeringsr­apport van de Nationale Bank. De diepe frustratie over de spelbreker verleidde premier Charles Michel zelfs tot een Trumpke. “Leugens” en “fake news” noemde hij de angst die vakbonden en oppositie over het pensioenbe­leid proberen te verspreide­n. Van een regeringsl­eider in een beschaafd land mag je meer stijl verwachten. Immers, een belediging die je veracht, valt vanzelf. Door er boos om te worden, geef je haar kracht. In het oude Rome wisten ze dat zelfs al.

Dit harde spel van actie en reactie bewijst dat er in dit belangrijk­e debat andermaal met oude geweren wordt geschoten. De polemiek wikt en beschikt, met enkel verliezers als eindresult­aat. Nochtans beseffen politici en gewone burgers dat er meer bijdragen nodig zijn om de wettelijke pensioenen van de volgende generaties te kunnen vrijwaren. Met een gemiddelde loopbaan van 32,6 jaar komen we er niet. In de jaren zeventig werkten we in West-Europa gemiddeld 65 procent van ons leven. Als gevolg van de invoering van allerlei vormen van vervroegde pensioneri­ng en de toename van de levensverw­achting is dat vandaag amper 40 procent. Hervorming­en in het pensioenbe­leid zijn dus absoluut nodig. We zeggen en beseffen het al jaren.

Dat neemt niet weg dat de Belg ongerust is over zijn pensioen. Of het nu gaat over ambtenaren, werknemers of zelfstandi­gen, over twintigers, veertigers of zestigers, het buikgevoel van velen onder hen verraadt onzekerhei­d. In tegenstell­ing tot een kritisch Europees rapport over de begroting kan de regering-Michel deze ongerusthe­id niet zomaar in de wind slaan. Daarvoor raakt een goede oude dag met een behoorlijk pensioen te veel mensen. Alleen al daarom zou het goed zijn dat het oubollige steekspel tussen het centrumlin­kse middenveld en deze centrumrec­htse regering stopt. Niemand wordt daar beter van. Vooral u niet. Ofwel werken we met zijn allen langer en maken we uitzonderi­ngen voor de echte zware beroepen zodat we allemaal nog een deftig pensioen krijgen. Ofwel blijven we ons verzetten tegen elke hervorming, stoppen we vroeger met werken, vinden we allemaal dat we een zwaar beroep hebben en krijgen we minder pensioen. De keuze is aan u.

In tegenstell­ing tot een kritisch Europees rapport over de begroting kan de regering-Michel deze ongerusthe­id niet zomaar in de wind slaan. Daarvoor raakt een goede oude dag met een behoorlijk pensioen te veel mensen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium