Het Belang van Limburg

“Wasbeer kan echt voor problemen zorgen”

INBO adviseert dringende aanpak van exotisch roofdier

- Mireille MAES

“Zo snel mogelijk wegvangen”, is het advies van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) aan de beleidsmak­ers wanneer in Vlaanderen een wasbeer wordt gesignalee­rd. Dit exotisch roofdier is via Wallonië aan een trage maar pertinente invasie van Vlaanderen bezig. “In Wallonië is het intussen een vrij algemene soort. Ze in Vlaanderen tegenhoude­n, gaat heel lastig zijn. Enkel door snel op de bal te spelen, kan het proces worden vertraagd”, zegt Koen Van Den Berge van het INBO. Bij het INBO zijn ze momenteel een rapport over de invasieve roofdieren in Vlaanderen aan het afronden. Meer specifiek de wasbeer, de wasbeerhon­d en de Amerikaans­e nerts. Het nieuws dat in de Nederlands-Limburgse gemeente Merkelbeek een wasbeer met vier jongen is gesignalee­rd, komt voor de Vlaamse specialist­en niet echt als een verrassing. “In Vlaanderen is er nog geen zekere waarneming van voortplant­ing geweest. We hebben wel al weet van enkele jonge wasberen waarbij het niet zeker is of het een ontsnapt dier of een dier in het wild geboren is. Maar dit oorspronke­lijk Noord-Amerikaans­e roofdier is Vlaanderen aan het binnendrin­gen, zoveel is duidelijk. De waarneming­en stijgen traag maar pertinent. Logisch, in Wallonië is het een vrij algemene soort en in Nederlands-Limburg worden ze ook al vaker gesignalee­rd. De dieren daar zijn waarschijn­lijk ook een uitloper van de Waalse wasberen”, weet onderzoeke­r Koen Van Den Berge. De mensen van het Natuurhulp­centrum zijn al een paar keer moeten uitrukken om in Limburg wasberen te vangen. En ook op de grens van Vlaams-Brabant en OostVlaand­eren werden onlangs nog wasberen gesignalee­rd. Anders dan bij de wasbeerhon­d en de Amerikaans­e nerts gaat het bij de waarneming­en van de wasbeer niet enkel over ontsnapte exemplaren. “Het is een combinatie van wasberen die ontsnappen bij particulie­ren en dieren die vanuit Wallonië naar Vlaanderen komen.”

Vangkooien

Volgens de experts is het zeer belangrijk om bij elke waarneming van een wasbeer zo snel als mogelijk stappen te ondernemen. “Hier in Vlaanderen hebben we een early warning system. Dat wil zeggen dat zodra er een waarneming van een invasieve soort is dat aan de overheid wordt gemeld zodat zij maatregele­n kunnen nemen”, weet Diemer Vercayie van Natuurpunt. Concreet houdt dat in dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) actie onderneemt om de dieren weg te vangen. Dat gebeurt met vangkooien. De gevangen wasberen gaan naar een opvangcent­rum, ze worden geste- riliseerd en er wordt een permanente thuis gezocht voor hen. “Het is kwestie om ervoor te zorgen dat ze zich niet verder kunnen uitbreiden. Of dat de verspreidi­ng tenminste kan worden vertraagd. Want dat de wasberen vaste voet in Vlaanderen krijgen, daar zijn wij niet blij mee. Deze exoot kan echt voor problemen zorgen,” aldus Van Den Berge. Zo kunnen wasberen klimmen als een aap, en geraken ze gemakkelij­k bij nesten van zeldzame vogels. Ook zeldzame amfibieën kunnen vlotjes worden buitgemaak­t in de ondiepe oeverzone van waterparti­jen. Naar mensen toe moet er rekening mee gehouden worden dat ze een parasitair­e spoelworm kunnen overdragen. In Noord- en Midden-Amerika veroorzake­n deze dieren jaarlijks voor miljoenen dollars schade.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? De wasbeer, een oorspronke­lijk Noord-Amerikaans roofdier, rukt vanuit Wallonië en Nederlands-Limburg op naar onze provincie.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE De wasbeer, een oorspronke­lijk Noord-Amerikaans roofdier, rukt vanuit Wallonië en Nederlands-Limburg op naar onze provincie.
 ?? Foto DPA/HBVL ?? Ook de Amerikaans­e nerts (boven) en wasbeerhon­d (beneden) duiken sporadisch op in ons land.
Foto DPA/HBVL Ook de Amerikaans­e nerts (boven) en wasbeerhon­d (beneden) duiken sporadisch op in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium