Het Belang van Limburg

“Isolement kan tot depressie leiden”

-

Leen is niet alleen. Drie procent van de jongeren tussen 14 en 18 jaar voelt zich zelfs chronisch, en dus langdurig, eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. “Elke jongere voelt zich wel eens eenzaam, maar soms is die eenzaamhei­d zo sterk dat het hun mentale en fysieke gezondheid kan schaden”, zegt Luc Goossens, ontwikkeli­ngspsychol­oog aan de KU Leuven. Jongeren hebben het meestal zo druk dat ze niet weten wat eenzaamhei­d is. Maar als de school en sportclub even sluiten, dan dringt dat besef wel tot hen door. “Elke jongere voelt zich wel eens eenzaam, door een overlijden, een relatiebre­uk of een verhuizing. Die eenzaamhei­d is van voorbijgaa­nde aard en niet problemati­sch. Maar als de eenzaamhei­d blijft aanslepen wordt het wel een probleem. Meer sociale contacten, levert meestal geen oplossing, omdat ze die contacten als teleurstel­lend ervaren”, zegt Luc Goossens van de KU Leuven.

“Dat langdurig gevoel van isolement kan tot een lagere zelfwaarde­ring en zelfs depressie leiden. Die jongeren moeten dus anders gaan denken, positiever leren zijn over hun kennissen en hun omgeving. Dat is een werk voor profession­ele therapeute­n.”

“Er zijn overigens altijd jongeren geweest die zich eenzaam voelen. Er zijn er ongeveer evenveel als jongeren met autisme of ADHD. Naar mijn mening neemt dat aantal niet toe. De maatschapp­ij heeft er gewoon meer aandacht voor, en vraagt ook om een oplossing.”

XInfo: www.awel.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium