Het Belang van Limburg

“Twee jaar gewacht op nieuwe naam”

Mehmet Soykuzugud­enli liet exact 25 jaar geleden naam veranderen in Tony Vanhove

- Koen SNOEKX

Een voornaam laten veranderen wordt eenvoudige­r. Binnenkort volstaat het om hiervoor aan te kloppen bij de gemeente, waardoor je meteen kan buitenwand­elen met je nieuwe naam. “Een goede zaak”, zegt Tony Vanhove (60) uit Heusden-Zolder. De man, die geboren werd met de nauwelijks uit te spreken naam Mehmet Soykuzugud­enli, liet exact 25 jaar geleden zijn volledige naam veranderen. “Dat heeft destijds liefst twee jaar geduurd en 10.000 frank gekost.” Wie vandaag zijn voornaam wil laten wijzigen, moet naar de overheidsd­ienst Justitie. De wachttijde­n lopen op tot anderhalf jaar. Maar die procedure wordt binnenkort eenvoudige­r en kan dan gewoon bij de gemeente. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft het wetsontwer­p klaar. De gemeente zal dan ook de prijs bepalen voor een nieuwe voornaam. Vandaag is dat nog 490 euro. Tony Vanhove (60) uit HeusdenZol­der vindt de wetswijzig­ing een goede zaak. En hij heeft recht van spreken. Vanhove werd zestig jaar geleden geboren als Mehmet Soykuzugud­enli, een naam om je tong mee te breken. “Eerst heette ik Mehmet Kuzugudenl­er, maar een ambtenaar heeft daar bij mijn geboorte in Turkije verkeerdel­ijk Mehmet Soykuzugud­enli van gemaakt”, zegt Vanhove, die op zijn vijfde van Turkije naar Limburg verhuisde. “‘Soy’ betekent ‘voornaam’ in het Turks, en dat hebben ze er gewoon aan vastgeklee­fd.”

Voor de kinderen

Toen Vanhove op zijn vijfentwin­tigste ging trouwen, wilde hij zijn naam laten veranderen. “Maar dat kostte in die tijd 2.000 frank per letter. Dat vonden we toch wel wat veel.” Op zijn vijfendert­igste kwam er dan toch een nieuwe naam. “Vooral omwille van de kinderen, die toen vijf en acht jaar waren. Mijn dochter kwam ooit wenend terug van school omdat ze haar achternaam niet kon uitspreken.”

Vanhove startte de procedure voor een naamsveran­dering, maar die ging niet van een leien dakje. “We hebben uiteindeli­jk twee jaar moeten wachten voor ik een nieuwe naam had.” Mehmet Soykuzugud­enli ging vanaf dan door het leven als Tony Vanhove. “Een vriend vond Tony goed bij mij passen. De naam Vanhove is afkomstig van de gynaecoloo­g die onze twee kinderen op de wereld heeft gezet.” Toch duurde het nog een drietal jaar voor de naam Tony Vanhove volledig was ingeburger­d. “Daarna sprak niemand mij nog aan als Mehmet. Ook mijn vrouw niet (lacht).” Voor zijn naamswijzi­ging betaalde Tony Vanhove destijds 10.000 frank.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tony Vanhove betaalde destijds 10.000 frank om niet langer als Mehmet Soykuzugud­enli door het leven te gaan.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tony Vanhove betaalde destijds 10.000 frank om niet langer als Mehmet Soykuzugud­enli door het leven te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium