Het Belang van Limburg

Cupido Peumans

-

Over twee weken wordt hij 66 jaar, Jan Peumans uit Herderen-Riemst, bij het grote publiek bekend als de strenge voorzitter van het Vlaams Parlement annex humoristis­che De Peu uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Wie hem kent, weet dat Jan Peumans een veelzijdig man is. De voedingsbo­dem van die veelzijdig­heid ligt in het Heilig Kruiscolle­ge van Maaseik. Op 7 juni 1969 al haalde de cast van de schooltone­elgroep deze krant met de opvoering van ‘Stalag’. De vertoning maakte zozeer indruk dat de recensie met een grote foto werd opgefleurd. U mag eens raden welke 18-jarige op die foto staat te blinken? Juist!

Dat hij het acteren niet is verleerd, bewijst Jan Peumans elke week opnieuw in zijn halfrond. Daar heeft hij zich nu ook vol passie ingeleefd in de rol van Cupido, de figuur uit de Romeinse mythologie die vaak wordt afgebeeld als een naakt jongetje met vleugeltje­s en een pijl-en-boog. Volgens de mythe kan hij twee soorten pijlen afschieten: een pijl met een stompe punt om mensen elkaar te laten haten, en een mooie scherpe pijl met een gouden punt om mensen verliefd te maken. Zijn scherpe pijlenoffe­nsief heeft daar alvast twee officiële koppeltjes gemaakt. De officieuze laten we vanzelfspr­ekend voor wat ze zijn. Vooreerst zijn dat de CD&V’ers Katrien Partyka (44) en Koen Van den Heuvel (53), de burgemeest­ers van respectiev­elijk Tienen en Puurs. Beiden volgden klassieke humanioras­tudies en haalden elk twee universita­ire diploma’s. De trots van Tienen is moeder van twee dochters, haar poulain uit Puurs heeft twee zonen en een dochter. Bovendien verjaren ze binnen de 24 uur (31 juli en 1 augustus), wat de kosten voor een feestje draaglijke­r maakt. Cupido Peumans is dus duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. In zijn wild shoot heeft hij ook twee parlements­leden van verschille­nde partijen geraakt. Omdat beiden op hun privacy staan, kunnen we u enkel meegeven dat het om twee prille veertigers uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaat die samen ook vijf kinderen mogen onderhoude­n.

In de file-indigestie die Vlaanderen is, zijn vervoer en afstand hun grootste vijanden. Met vijf kinderen per koppel valt de aankoop van een monovolume met zeven zitplaatse­n absoluut te verantwoor­den. Afspraakje­s buiten het parlement gebeuren best halverwege hun woonplaats­en. Voor Partyka-Van den Heuvel is dat Buken, ten noordweste­n van Leuven. Het andere liefdeskop­pel pendelt idealiter naar Kerksken, een dorp van het Oost-Vlaamse Haaltert. En voor een etentje met vier ligt faciliteit­engemeente Wemmel centraal. Volgens een bekende restaurant­gids is ‘Le Gril Aux Herbes d’Evan’ daar een aanrader. We kunnen enkel hopen dat de Peu-neuten voor vijf reserveren. Dat zijn ze onze Cupido uit Herderen tenslotte verplicht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium