Het Belang van Limburg

“Vakbonden zaaien angst door leugens te verspreide­n”

Premier haalt voor betoging al hard uit naar vakbonden

- Yves LAMBRIX

“Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien door leugens te verspreide­n. Dat moeten we tegengaan.” Dat heeft premier Charles Michel gisteren gezegd voor aanvang van de nationale betoging in Brussel. De politie telde 25.000 betogers, de christelij­ke vakbond ACV had het over 40.000 manifestan­ten die kwamen actievoere­n tegen het “pensioenge­knoei” van de regering. “Onze berekening­en zijn solide”, kaatste ACV-voorzitter Marc Leemans de bal terug. Verschille­nde politieke partijen reageerden gisteren vlijmscher­p op de vakbondsbe­toging, niet in het minst premier Charles Michel. Volgens hem verspreide­n de vakbonden “leugens” en “fake news”. “Ik gebruik hier heel duidelijk het woord leugens”, zei de premier. “Sommige vakbonden en politieke partijen uit de oppositie proberen angst te zaaien door leugens te verspreide­n. Dat moeten we tegengaan. De regering zal meer inspanning­en leveren om de bevolking uit te leggen wat we be- slist hebben, zodat de mensen niet meer ongerust zijn.” Volgens Michel zijn de gevolgen van de hervorming­en al duidelijk: “Sinds het begin van deze legislatuu­r zijn er 170.000 extra jobs gecreëerd. We hebben een taxshift die voor meer koopkracht zorgt en we hebben de sociale enveloppe verhoogd. Om de pensioenen betaalbaar te houden, nemen wij onze verantwoor­delijkheid op.”

“Werf van leugens”

De premier kreeg steun van Pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e (MR). “Bij de socialiste­n gaat men van de ‘werf van ideeën’ naar de ‘werf van leugens’. We kunnen niet verder met een gemiddelde loopbaan van 32 jaar.” “Dat men bij Defensie op pensioen kan op 46 of bij het spoor op 55 jaar zijn zaken die je als vakbond niet kan blijven verdedigen”, meent Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne. “De betogers hebben geen punt omdat de federale regering net maatregele­n neemt om die pensioenen betaalbaar te houden, aldus N-VA-pensioensp­ecialist Jan Spooren.

Tegengas

“Onze berekening­en zijn solide”, diende ACV-voorzitter Marc Leemans de premier van antwoord. “De informatie die wij geven is gebaseerd op beslissing­en van de pensioenco­mmissie, maatregele­n die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepublicee­rd. Sommige pensioenen zullen met 250 tot 300 euro per maand dalen. Tegen 2020 wil men 265 miljoen euro besparen in de pensioenen, terwijl de effectenta­ks maar 250 miljoen moet opbrengen. Men treft de gewone mensen en niet de vermogende­n.” ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vindt dat de regering er een “rommeltje” van maakt. Hij pleit voor een minimumpen­sioen van 1.500 euro en een pensioenle­eftijd op 65 jaar.

Nog dit: de nationale betoging heeft gisteren weinig hinder veroorzaak­t. De ochtendspi­ts in de hoofdstad bleef kalm en het overgrote deel van de treinen, trams en bussen reed uit.

 ?? FOTO BELGA ?? Afhankelij­k van de bron kwamen 25.000 tot 40.000 manifestan­ten gisteren op straat.
FOTO BELGA Afhankelij­k van de bron kwamen 25.000 tot 40.000 manifestan­ten gisteren op straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium