Het Belang van Limburg

Kan Ramaphosa ANC redden?

- Marc VAN DE WEYER

De Zuid-Afrikaanse regeringsp­artij ANC heeft een nieuwe partijleid­er gekozen. Cyril Ramaphosa, voormalig medestande­r van Nelson Mandela, lost de omstreden president Jacob Zuma af. Maar de overwinnin­g was nipt. Wat aangeeft dat de van corruptie verdachte Zuma-clan het de opvolger nog erg lastig zal maken als hij zijn belofte - strijd tegen die corruptie - houdt. De Zuid-Afrikaanse munt daalde gisteren licht na een dag eerder naar zijn hoogste waarde in bijna een jaar te zijn gestegen. Dat gaf aan dat de financiële markten de verkiezing van Cyril Ramaphosa tot leider van regeringsp­artij ANC toejuichen, maar dat ze op hun hoede blijven. De rand steeg de voorbije maand 12 procent - waarmee hij even de meest performant­e munt ter wereld werd. De markten hoopten wellicht dat de ANC-kiezers in Johannesbu­rg een klare breuk met het Zuma-tijdperk zouden forceren. Dat werd het dus niet. Ramaphosa haalde maandag 2440 stemmen tegen 2261 voor zijn tegenkandi­date, Zuma’s exvrouw Nkosazana Dlamini-Zuma. In de zeskoppige top van het nieuwe partijbest­uur zetelen daardoor drie Zuma-medestande­rs wier taak het wordt radicale veranderin­g tegen te houden. Een van hen is secretaris-generaal Ace Magashule.

Maffia

Jacob Zuma (75), sinds 2007 ANC-leider en sinds 2019 de derde zwarte president, droeg volgens de algemene inschattin­g zijn ex, en de moeder van vier van zijn kinderen, voor als kandidate voor zijn opvolging als ANC-chef om beschermin­g tegen rechtsverv­olging te verzekeren. Zuma is in bijna 800 gevallen van corruptie, bedrog en machtsmisb­ruik aangeklaag­d. Plannen voor een speciale parlementa­ire onderzoeks­commissie werden nooit werkelijkh­eid. Eerder dit jaar kwam Zuma ook nog eens in opspraak omdat hij handen spandienst­en zou hebben verstrekt aan de Gupta’s, een clan van Indiase afkomst die door onderzoeks­journalist­en met de maffia wordt vergeleken. Ramaphosa zweeg overigens over Zuma’s banden met de Gupta-broers.

Rommel

Dat een deel van het ANC Zuma moe was, bleek al in augustus toen het parlement een motie van wantrouwen tegen hem afwees maar de geheime stemming aangaf dat nogal wat ANC’ers voor hadden gestemd. Dat deel van het ANC vreest dat Zuma’s staat-binnende-staat niet alleen blijvende schade aan de partij (in de vorm van verloren verkiezing­en) maar vooral ook aan het land berokkent. De werklooshe­id bedraagt 28 procent. Ratingagen­tschap S&P degradeerd­e de Zuid-Afrikaanse kredietwaa­rdigheid eerder dit jaar tot ‘rommel’.

Staking

De in Soweto bij Johannesbu­rg geboren Matamela Cyril Ramaphosa (65) boezemt in ieder geval voorzichti­g vertrouwen in bij de S&P’s en de Moody’s van deze wereld. De voormalige vakbondsle­ider en advocaat ontpopte zich tot succesvol zakenman (volgens Forbes met een fortuin van 380 miljoen euro). Hij belooft niet alleen strijd tegen corruptie maar ook een bedrijfsvr­iendelijk beleid - in contrast met Zuma die zijn beste ministers van financiën ontsloeg en ook nu nog uitpakt met onuit- voerbare beloftes als gratis hoger onderwijs.

Zijn zakenverle­den maakt Ramaphosa ook kwetsbaar. Hij wordt door linkse critici (voorop Julius Malema, de voormalige ANC-jeugdleide­r die hij uit de partij gooide) verguisd als verdediger van de neoliberal­e marktecono­mie en van de enorme ongelijkhe­id in het land. En er is Marikana: de platinummi­jn waar hij (als medebeheer­der) in augustus 2012 met geweld een staking liet breken. Meer dan dertig mijnwerker­s werden daarbij gedood. Een bloedige smet op het blazoen van de man die, als het aan Nelson Mandela had gelegen, allang ANC-leider en president was geweest.

 ?? FOTO AFP ?? Cyril Ramaphosa behaalde een nipte overwinnin­g, wat aangeeft dat de Zuma-clan het hem nog lastig kan maken.
FOTO AFP Cyril Ramaphosa behaalde een nipte overwinnin­g, wat aangeeft dat de Zuma-clan het hem nog lastig kan maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium