Het Belang van Limburg

Rusland en China boos over nieuwe veiligheid­sstrategie Donald Trump

- Luc STANDAERT

Zowel Rusland als China hebben gisteren wrevelig gereageerd op de nieuwe nationale veiligheid­sstrategie van de Verenigde Staten, die maandagvon­d was voorgestel­d door president Donald Trump. De nationale veiligheid­sstrategie is een visietekst over de belangrijk­ste gevaren voor de veiligheid van de VS die elke Amerikaans­e president sinds Ronald Reagan heeft opgesteld. Zoals verwacht kon worden is ‘America First’ nooit ver weg in de strategisc­he visie van Donald Trump: “Met deze strategie vragen we een grootse heroplevin­g van Amerika, een opflakkeri­ng van het vertrouwen en een wedergeboo­rte van patriottis­me, welvaart en trots”, zo zei de president. Bedreiging­en zijn schurkenst­aten zoals Noord-Korea, transnatio­nale criminele netwerken en terroristi­sche organisati­es.

“Imperialis­tisch”

Maar naast die bedreiging­en zien Trump en zijn veiligheid­sadviseurs ook “rivalisere­nde machten, China en Rusland, die onze Amerikaans­e invloed, waarden en welstand, proberen te ondermijne­n” als een gevaar. “Wij willen een geweldig partnersch­ap aangaan met deze en andere landen, maar wel met beschermin­g van onze nationale belangen”.

Het 68 pagina’s tellende document over de nationale veiligheid­sstrategie gaat verder dan wat de president zei in zijn toespraak.

“Rusland en China willen een wereld scheppen die tegengeste­ld is aan de Amerikaans­e waarden en belangen.” Rusland “gebruikt informatie­technieken om de legitimite­it van westerse democratie­ën te ondermijne­n” en China “steelt jaarlijks voor honderden miljarden dollars Amerikaans intellectu­eel eigendom”. Zowel in Moskou als in Beijing werd gisteren boos gereageerd op de nieuwe Amerikaans­e strategie. “Het imperialis­tisch karakter van dit document is duidelijk”, zo zei de woordvoerd­er van het Kremlin. China vindt dat de VS “achterhaal­de concepten, zoals de koudeoorlo­gmentalite­it, achterwege moet laten.”

 ?? FOTO AFP ?? Trump kreeg kritiek over de manier waarop hij dronk tijdens zijn speech. Hij werd vergeleken met “een kind van vier dat uit een beker drinkt.”
FOTO AFP Trump kreeg kritiek over de manier waarop hij dronk tijdens zijn speech. Hij werd vergeleken met “een kind van vier dat uit een beker drinkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium