Het Belang van Limburg

“Weer een volledige hal kwijt”

Twee branden in twee maanden bij Limburgse Kringwinke­ls

- Toon ROYACKERS

Voor de tweede keer op goed twee maand tijd zijn de kringwinke­ls in Hasselt getroffen door een zware brand. In oktober werd hun hal op de Corda Campus al eens getroffen, dinsdag gingen de sorteerhal én de bureelruim­te aan de Stadsheide in de vlammen op. “Dit is echt een ramp voor onze werking”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Erwin Hermans. “Onze mensen waren net klaar met hun lunchpauze”, getuigt voorzitter Luc Vandeweyer. “Gelukkig zaten ze daarom allemaal in de refter, vooraan in het gebouw. Na de pauze bleek dat de werkhal plots vol hing met rook. We hebben meteen onze vijftien personeels­leden laten evacueren. Godzijdank zijn zij allemaal ongedeerd.” Brandweerz­one Zuid West Limburg snelde intussen ter plaat- se. “Het bleek te gaan om een uitslaande brand”, zegt kolonel Bert Swijsen. “Vooral de hal achteraan stond in volle vuur. We hebben er alles aan gedaan om de kantoren vooraan nog enigszins te beschermen. Helaas hing daar alles al vol met rook. Gelukkig was er echter geen gevaar voor overslag naar de andere bedrijven op het terrein.”

Catastrofe

Tijdens het blussen waren enkele harde knallen te horen afkomstig van de aanwezige gasflessen. In de wijde omgeving was bovendien een grote rookpluim te zien. De getroffen hal lag nog op de enige toegangswe­g naar het bedrijvenp­ark Stadsheide in Hasselt. Dat zorgde in het begin voor een grote verkeersch­aos. Veel bedrijven waren in de namiddag niet meer bereikbaar. Politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad sloot de omgeving tijdelijk af. Omdat gevreesd werd voor een tekort aan bluswater, riep de brandweer het ‘groot watertrans­port’ af. Bijna alle korpsen uit Limburg kwamen naar Hasselt met extra tankwagens. “Zelf was ik toevallig al onderweg naar ons bedrijf ”, legt Erwin Hermans uit. “We zorgen hier voor de bevoorradi­ng van de kringwinke­ls in Hasselt én SintTruide­n. In de getroffen hal lag dinsdag materiaal zoals elektro, kleding, speelgoed en huisgerief voor onze zaak van Sint-Truiden. We sorteren hier alles wat binnenkomt. Er lag zelfs veel meer dan normaal, omdat we in oktober inderdaad al die brand hadden op de Corda Campus. Daardoor hadden we al halsoverko­p moeten reorganise­ren. Nu zijn we nog eens een volledige hal kwijt. Voor onze organisati­e is dit echt wel een catastrofe. Toch gaan we er alles aan doen om de kringwinke­ls in Hasselt en Sint-Truiden verder te bevoorrade­n. Al zal het de volgende weken misschien met stunt- en vliegwerk zijn.”

Computers

De directie kwam dinsdagavo­nd nog zien wat er te redden viel uit het gebouw. “De brandkast hebben we open gekregen. Dat is toch al handig”, besluit Hermans. “De computers uit de bureelruim­te zijn wellicht vernield. We hopen voor de loonadmini­stratie nu zo veel mogelijk een beroep te kunnen doen op een sociaal secretaria­at. De hal zelf en alle spullen waren onze eigendom. Die is duidelijk volledig vernield.” Het gebouw was na de brand al grotendeel­s ingestort. Met de graafmachi­ne werden de brokstukke­n dinsdagavo­nd uit elkaar getrokken, zodat de brandweer kon nablussen. Het personeel werd opgevangen. De volgende dagen moet blijken waar ze terechtkun­nen.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De kantoren bleven gevrijwaar­d van vlammen, maar liepen wel rookschade op.
FOTO TOON ROYACKERS De kantoren bleven gevrijwaar­d van vlammen, maar liepen wel rookschade op.
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Van de hal achteraan bleef helemaal niets meer over.
FOTO TOON ROYACKERS Van de hal achteraan bleef helemaal niets meer over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium