Het Belang van Limburg

SMAKELIJKE TOPSPORT

- Pieter VANLOMMEL/Gert SILLEN

SIMON MIGNOLET (Sint-Truiden, doelman bij Liverpool, Rode Duivel): Sinds hij in 2010 de oversteek maakte van STVV naar Sunderland in de Premier League is doelman Simon Mignolet (29) zich fanatiek op het voedingsas­pect gaan toeleggen. “En sinds ik voor Liverpool speel, heb ik ook mijn dieet drastisch aangepast”, vertelt de Rode Duivel. “In België had ik die kennis nog niet, die heeft men mij in Engeland bijgebrach­t. Als doelman leg je minder grote afstanden af dan als veldspeler. En in Engeland ligt de nadruk op het fysieke aspect. Daarom is mijn dieet hoog in eiwitten en laag in koolhydrat­en.”

Voetballen in Engeland betekent traditione­el een druk programma rond Kerstmis en de jaarwissel­ing. Zo moet Mignolet op 26 december, 30 december én 1 januari aan de bak met The Reds. “Maar ik ga tussendoor toch proberen te genieten van het kerstdiner”, zegt Mignolet. “Het voordeel van mijn dieet is dat er wel plaats is voor een lekker stukje vlees. Ik moet brood en pasta mijden, zaken die in België veel gegeten worden. Dat vergde dan ook de grootste aanpassing voor mij.”

De feestdagen staan voor de deur en dat staat synoniem aan feestmaalt­ijden. Een tafel vol caloriebom­men is verre van ideaal voor topsporter­s. Hoe gaan zij daarmee om? En hoe kan je een feestmaal toch gezond - lees: op maat van een sporter - maken?

Jonge chef van het jaar Jo Grootaers (26) van het Tongerse Altermezzo bedacht verderop voor ons het ultieme Kerst-sportdiner. En we vroegen Simon Mignolet, Dylan Teuns en Nina Derwael

ook welke opoffering­en zij deze dagen aan tafel brengen? DYLAN TEUNS

(Halen, profwielre­nner bij BMC): In geen enkele andere sport wordt er zoveel aandacht aan het voedingsas­pect besteed als in het wielrennen. Het gros van de WorldTour-ploegen heeft zelfs een eigen kok in dienst, die vaak met een eigen kooktruck de ploeg achterna reist. Zo ook bij de BMC-ploeg van Dylan Teuns (25). “Dat maakt het voor ons een stuk gemakkelij­ker, zo hoeven we niet zelf alles af te wegen”, opent de Halenaar. “Ik heb altijd gezond gegeten, maar ik let niet op de hoeveelhed­en die op mijn bord belanden. Behalve dan als ik écht scherp moet staan zoals tijdens de Waalse klassieker­s. Als klimmer is mijn gewicht heel belangrijk. Een halve kilo lichaamsge­wicht extra voel je absoluut op de fiets.” Teuns is intussen zo vertrouwd geraakt met een sportdieet dat hij nog moeilijk te verleiden valt met een pak friet. “Af en toe een snoepje ga ik niet laten, maar een bezoek aan de frituur of pizzeria gebeurt nog nauwelijks. Ik heb ook totaal geen behoefte aan vettig voedsel. Gezonde voeding kan ook lekker zijn. Al geef ik toe dat ik het soms wel moeilijk heb om van de desserts af te blijven.” NINA DERWAEL (Sint-Truiden, gymnaste): Nina Derwael (17) zit nog op de schoolbank­en. “Op het internaat verbonden aan de topsportsc­hool, krijgen we maaltijden voorgescho­teld die in overleg gebeuren met een sportdiëti­ste: aardappele­n, pasta, rijst aangevuld met vis of vlees en verse groenten. We volgen geen specifiek koolhydraa­tdieet. Het is ons ten stelligste afgeraden om pasta of rijst ’s avonds te eten. Omdat je er simpelweg dikker van wordt. De vertering duurt lang. Met de feestdagen wordt er geen speciaal menu voor mij bereid. Ik schuif mee aan tafel, maar eet met mate. Ik drink wel enkel water, gemiddeld twee à drie liter per dag. Ik heb nog nooit cola, limonade of alcohol gedronken. Mijn guilty pleasure? Desserts! Ik ben zot van tiramisu en chocomouss­e.”

Gymnastiek is een sport waar magerzucht om de hoek loert.“Elke gram die je minder naar boven moet heffen, telt”, knikt Derwael. “Aan de andere kant verlies je door te vermageren ook kracht die je heel hard nodig hebt. Het is een kwestie van een gezond evenwicht te vinden. Zelf weeg ik 52 à 53 kg.”

uitneembaa­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium