Het Belang van Limburg

E van Cristiano Ronaldo?

-

rauwe groenten ook lekkere hapjes maken, maar zorg er dan wel voor dat ze niet met een vette saus gepresente­erd worden of je loopt je doel voorbij. Met peper en zout als smaakverst­erkers kom je al een heel eind.”

KIES VOOR KLEINE BORDEN

“Daarmee creëer je een optische illusie. Voedsel dat op een klein bord ligt, lijkt altijd meer dan op een groot bord. Op een groot bord past meer en dus zul je ook meer naar binnen werken.”

WEES GEDULDIG

“Bij een lekker buffet is de verleiding groot om wat meer te gaan opscheppen als je bord leeggegete­n is. Maar het loont om geduldig te zijn. Als je twintig minuten wacht, is je eten gezakt en treedt een gevoel van verzadigin­g op. Je hongergevo­el is dan verdwenen. Eet ook langzaam. Wie snel eet, eet meer dan eigenlijk nodig is.”

MAAK BEWUSTE KEUZES

“Met een aantal bewuste keuzes kan je de inname van calorieën drastisch vermindere­n. Een humus is veel gezonder dan een romige kaassaus. Als je van plan bent alcohol te drinken: een glas witte wijn telt minder calorieën dan een glas rode wijn.”

DRINK WATER

“Deze tip moet je altijd in acht nemen. Als je elk glas wijn afwisselt met een glas water, drink je de helft minder alcohol tijdens de kerst dan je normaliter zou doen.” Diëten is in. Bij topsporter­s is het van alle tijden, maar tegenwoord­ig weren ook steeds meer recreatiev­e sporters bepaalde voedingsst­offen, al dan niet geïnspiree­rd door de profs. Is dat wel nodig? En wat zijn de valkuilen? Samen met Energy Lab-diëtiste en sportvoedi­ngscoach Evelyne Coppens nemen we de populairst­e diëten onder de loep.

Het glutendiee­t

Wat is het?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde graansoort­en. In België lijdt 0,5 procent van de bevolking aan coeliakie, een ziekte van de dunne darm waarbij gluten de darmwand aantast en patienten zo risico lopen op buikpijn en diarree. Het kan echter ook dat mensen overgevoel­ig zijn aan gluten zonder te lijden aan coeliakie.

DE MENING VAN DE EXPERT Coppens: “Klachten als buikpijn en een opgeblazen gevoel worden al snel toegeschre­ven aan het eten van gluten. Bijgevolg is er een trend om gluten te weren. Maar behalve bij coeliakie is er geen reden om zo´n dieet te volgen. Integendee­l, een glutenvrij dieet leidt tot een voeding die weinig ijzer, zink en vitamine B bevat. Sommige sporters moeten in bepaalde perioden heel veel koolhydrat­en opnemen om op hoog niveau te kunnen blijven presteren. Deze hoeveelhed­en worden niet door iedereen even goed verdragen. In dat geval kan glutenarme voeding wel soelaas bieden.”

Het lactosedie­et

Wat is het?

Lactose is een suiker dat voorkomt in de melk van zoogdieren. Tijdens de vertering wordt dit afgebroken door het enzym lactase. Sommige personen hebben te weinig van dit enzym in hun lichaam, bij anderen werkt de lactase niet naar behoren. Hierdoor blijft lactose deels onverteerd, met krampen, opgeblazen gevoel en diarree tot gevolg. Een lactosedie­et is dan aangewezen.

DE MENING VAN DE EXPERT Coppens: “Lactose volledig weren is niet simpel. Er zijn zoveel producten waar melk in is verwerkt: koeken, gebak, broodmixen, ... Er zijn melkproduc­ten die weinig lactose bevatten zoals harde kaas en boter. Ook wordt de lactose uit zure melkproduc­ten als yoghurt beter verdragen. Hoeveel lactose er verdragen wordt zonder dat er klachten optreden, is persoonsge­bonden. Maar net als bij het glutendiee­t geldt: ben je niet gevoelig aan lactose of lactose-intolerant, dan hoef je het ook niet te vermijden.”

Het vegetarisc­h dieet

Wat is het?

Vegetarisc­h diëten wordt steeds populairde­r. Vooral bij zij die gezond willen afvallen met plantaardi­ge voeding of de overconsum­ptie van vlees willen tegengaan. Maar van alle voedingsmi­ddelen bevatten vlees en vis veruit de meeste eiwitten. Dat zijn de bouwstoffe­n van ons lichaam.

DE MENING VAN DE EXPERT Coppens: “Je kan tekorten krijgen aan eiwitten, vitamine B12, calcium en ijzer. Gelukkig bestaan er plantaardi­ge producten die deze voedingsst­offen bevatten, dus hoef je niet meteen naar supplement­en te grijpen. Vegetarisc­he of veganistis­che sporters laten zich daarom beter goed adviseren. Vitamine B12 bijvoorbee­ld vind je enkel in dierlijke voedingsmi­ddelen. Plantaardi­ge bronnen van eiwitten verschille­n wel van dierlijke. Eiwitten bestaan uit bouwstenen of aminozuren. Sommige van deze aminozuren kan ons lichaam niet aanmaken en moeten we uit ons voedsel halen, dit zijn essentiële aminozuren. Dierlijke bronnen van eiwitten bevatten al deze essentiële aminozuren in de juiste verhouding­en. Plantaardi­ge eiwitten niet. Soja-eiwit komt wel aardig in de buurt, maar plantaardi­ge eiwitten worden niet zo goed opgenomen in het lichaam als dierlijk eiwit. Vegetariër­s en veganistis­che sporters worden daarom aangeraden dagelijks 10 procent meer eiwitten te consumeren.”

Het tarwedieet

Wat is het?

Tarwe is in zijn oorspronke­lijke vorm niet schadelijk, integendee­l. Tarwe bevat alle nodige mineralen en elementen. Maar om het mislukken van de tarweoogst tegen te gaan, werden door de jaren heen verschille­nde tarwegewas­sen met elkaar gekruist tot een nieuwe, sterke variant. Die is vandaag veel moeilijker verteerbaa­r dan de oorspronke­lijke tarwe. Bovendien worden de tarwekorre­ls vaak zodanig ‘geraffinee­rd’ dat er van de vezels, vitaminen en mineralen nog weinig overblijft, denk maar aan witte tarwebloem of witte pasta.

DE MENING VAN DE EXPERT Coppens: “Als je tarwe vermijdt, moet je het vervangen door andere graansoort­en. Graan is nu eenmaal een belangrijk­e bron van koolhydrat­en en dus brandstof voor sporters. De huidige tarwe is voor sommigen moeilijk verteerbaa­r, daarom opteren veel sporters voor andere granen als quinoa, bulgur, rijst en oergranen als spelt en kamut. Een volledig tarwevrij dieet is niet noodzakeli­jk bij sporters tenzij ze met verterings­problemen kampen. Al kan het zeker geen kwaad om voor afwisselin­g te zorgen tussen verschille­nde soorten granen.”

 ?? HEMERIJCKX
FOTO KAREL ??
HEMERIJCKX FOTO KAREL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium