Het Belang van Limburg

“Een mentaal zware zomer”

BRITT HERBOTS VERKOZEN TOT VOLLEYBALS­TER VAN HET JAAR

-

De historisch­e sportmomen­ten waren ontelbaar in 2017. Daarom brengen we u met plezier een eigenzinni­g jaaroverzi­cht. We kruipen niet zelf in de pen, maar gaan te rade bij twaalf Limburgse topsporter­s. Zij blikken terug op hun eigen straffe toeren en becommenta­riëren ook drie speciale momenten uit andere sporten. 2017 was een bijzonder jaar voor de Truiense Britt Herbots. Ze speelde kampioen met Asterix Avo Beveren, koos voor een avontuur in het buitenland en had een heel zware zomer - “vooral mentaal” - met de Yellow Tigers. Op 27 april werd ze ook nog eens verkozen tot Volleybals­ter van het Jaar. 17 was ze toen nog maar. “Ik was verrast met mijn verkiezing tot Speelster van het Jaar, want ik had zelf op Lore Gillis getipt”, zegt Britt Herbots (18) vanuit Frankrijk. “Maar het was een leuke erkenning. Ik ben vooral blij dat ik mijn periode bij Kieldrecht heb kunnen afsluiten met de titel. We kregen het niet cadeau, want in de play-off-finale hadden we vijf wedstrijde­n nodig tegen Oudegem. Tussendoor had ik gesprekken over een vertrek naar het buitenland. Toen de beslissend­e bal gespeeld was, ben ik op mijn knieën gevallen en beginnen wenen. De beleving was heel intens.”

Yellow Tigers

Wat volgde, was een even intense zomer met de nationale ploeg. “Een heel zware zomer, fysiek natuurlijk, maar vooral mentaal. Door de tegenvalle­nde resultaten is het een moeilijk verhaal geworden”, zegt Herbots.

“In de Grand Prix gingen een aantal grote namen niet mee, omdat ze extra rust wilden. Gelukkig ging Charlotte Leys, onze kapitein, wel mee. Met zo’n jonge groep waren de resultaten natuurlijk niet zo goed, maar het was een leerrijke ervaring en de jonge speelsters maakten een goede evolutie door. Daarna kwam de gemiste WKkwalific­atie. Tegen Nederland wisten we dat we kansloos waren, maar tegen Bulgarije hadden we goeie hoop. Maar achteraf gezien waren die ook een maat te groot. En dan kwam het EK, wat voor de meeste speelsters toch het ergste was. In een groep met Nederland, Servië en Tsjechië moesten we eigenlijk alleen winnen tegen Tsjechië, maar dat lukte niet en dus waren we snel thuis. We speelden niet slecht, maar het werd weer een net-nietverhaa­l. Dat was hard. Maar de koppen moeten omhoog voor volgende zomer. Zonder WK, maar met in juni wel de World GP van vijf weken. Dat wordt lang en zwaar, met veel wedstrijde­n op korte tijd, maar wel tegen mooie topploegen.”

Het mannenvoll­eybal beleefde in 2017 wel een boerenjaar. Herbots: “Zij hadden een heel mooie zomer. De World League was al sterk, maar dan kwam de stunt op het EK, waar ze vierde werden. Het was mooi om ze te zien groeien, ook individuee­l.”

 ?? Foto PHN ?? Britt Herbots met de Yellow Tigers: “Een zomer van net-niet.”
Foto PHN Britt Herbots met de Yellow Tigers: “Een zomer van net-niet.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium