Het Belang van Limburg

“In derby is er geen favoriet”

As en Tongeren willen laatste keer knallen voor winterstop

- Lars AUSSEMS

Geen mooiere manier om de winterstop aan te vatten dan met een zege in dé Limburgse derby. In de hoogste damesafdel­ing gaat Datovoc Tongeren vanavond op bezoek bij Jaraco As. Wij blikken vooruit met coaches Irina Jeleznova (Tongeren) en Brecht Van Kerckhove (As). “Wie mentaal het sterkst staat en de meeste wilskracht toont, maakt een grote kans.” Van het duel in de heenronde (3-1) werd door beide coaches vooral onthouden dat Dato-speelster Lotte Schaekers (ex-Jaraco) zwaar geblesseer­d geraakte. Die gebeurteni­s had ook zijn invloed op het sportieve. “Tongeren wilde heel graag winnen voor Lotte, wij leken eerder onder de indruk”, herinnert As-trainer Van Kerckhove zich. “Al was Dato ook gewoon beter die dag.”

“Een sterke teampresta­tie die ons lanceerde, en vertrouwen geeft voor de speciale partij van vanavond”, vertelt Dato-trainster Jeleznova. Tongeren staat gedeeld derde, As volgt op plek negen. “Ik ben heel tevreden, maar hou de voetjes op de grond”, aldus de Wit-Russische. “Er komen nog veel matchen en het kan snel keren. Bovendien worden er vanaf nu speelsters gecontacte­erd voor volgend seizoen. Dat kan een invloed hebben op hun prestaties. Al maak ik me sterk dat we de ploeg kunnen samenhoude­n. Het doel blijft alvast de top 6. Al de rest is mooi meegenomen.”

Voor Jaraco is het behoud, na het forfait van Barbar Girls, verzekerd. “Al mogen we ambitieuze­r zijn. Ik zag dit seizoen al zaken waarvan ik niet durfde dromen in de voorbereid­ing. De meisjes werken keihard en groeiden nog meer naar elkaar toe. Het besef dat ze meer kunnen dan ze zelf dachten, kwam pas nadat we Michelbeke klopten en het heel wat ploegen lastig maakten. We moeten nog constanter worden, maar ontevreden met wat mijn jonge groep al bracht ben ik zeker niet”, aldus Van Kerckhove.

Helse sfeer

Omstreeks acht uur wordt het traditione­le, beladen duel op gang gefloten. “We hebben fantastisc­he supporters en moeten thuis steeds voor winst durven gaan. We beseffen dat Tongeren een sterk, aanvalskra­chtig team is, maar in een derby is er van een favoriet of underdog geen sprake. Wie de juiste flow vindt, zal het halen”, vertelt Van Kerckhove. “We zullen moeten opletten. Jaraco is een verdedigen­d sterke ploeg met veel mogelijkhe­den. Met Gilson hebben ze een gevaarlijk­e opposite. In As is het altijd hevig. Veel supporters, veel lawaai. Het wordt knokken, maar we zijn er klaar voor”, klinkt ook Jeleznova strijdvaar­dig.

X

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Irina Jeleznova gaat op bezoek bij het As van Brecht Van Kerckhove.
FOTO TOM PALMAERS Irina Jeleznova gaat op bezoek bij het As van Brecht Van Kerckhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium