Het Belang van Limburg

Nieuwe klassement­en

- Johan MULDERS

Vergeet de A-, B- en C-klassement­en bij de jeugd. Vanaf 2019 worden er volledig nieuwe ingevoerd. De nieuwe klassement­sberekenin­g werd voorgestel­d tijdens een inspiratie­dag in Hasselt. Er komt ook een tweede interclubp­eriode. Steven De Smet van Tennis Vlaanderen zet de voornaamst­e wijziginge­n op een rijtje.

Waarom deze aanpassing?

Steven De Smet: “Omdat er in het huidige systeem enkele hiaten zaten die niet meer op te lossen zijn door te sleutelen aan de oude berekening. Ik kan dit het best illustrere­n met twee voorbeelde­n. Een jeugdspele­r speelt na een mooie reeks van drie overwinnin­gen de finale. Het levert hem weinig punten op omdat hij telkens tegen een lager geklasseer­de speelde. De finale verliest hij van een lager geklasseer­de zodat hij eindigt met minpunten. Een goed tornooi levert deze speler niets op, behale een grote ontgoochel­ing. Hij zal zich in de toekomst niet meer inschrijve­n voor deze reeks omdat hij bijna geen punten kan sprokkelen of hij moet het tornooi winnen wat voor extra druk zorgt. Het tweede voorbeeld gaat over spelers die voor het criterium gaan. Ze spelen en winnen veel, maar ze stijgen

NIEUWE INTERCLUB

Naast de bestaande interclubc­ompetitie komt er vanaf volgend seizoen nog een tweede interclubp­eriode op het einde van het zomerseizo­en. “De nadruk ligt hier op het recreatiev­e. De ploegen zijn altijd gemengd en er wordt uitsluiten­d dubbel gespeeld. Er wordt ook geen eindronde gespeeld”, zegt Steven De Smet. Zo bestaat een ploeg minimum uit twee heren en twee dames. Zij spelen dubbel nooit omdat zij zich ook inschrijve­n in een andere reeks om minpunten te verzamelen tegen een lager geklasseer­de. Dit manipulere­n zal volgens het nieuwe systeem niet meer kunnen.” heren, dubbel dames en dubbel gemengd (twee wedstrijde­n). De doelgroep is 25 jaar en ouder. Er zijn zes afdelingen: 20 (enkel NG’s), 40, 80, 120, 160 en 200 punten. Punten op basis van het dubbelklas­sement. Elke poule bestaat uit maximum vijf ploegen en er worden vijf speeldagen voorzien: laatste weekend van augustus en de maand september. In principe wordt er op zondag gespeeld vanaf 10.00 uur.

Wat zijn de basisregel­s van het nieuwe systeem?

“Er worden geen punten meer toegekend op basis van één wedstrijd, man op man, maar wel in verhouding tot het aantal gespeelde

GOED OM TE WETEN

* Bij de halfjaarli­jkse berekening wordt wel rekening gehouden met de resultaten van één jaar. * Bij minder dan acht gespeelde reeksen worden de behaalde punten gedeeld door het aantal reeksen +1.

* De berekening geldt vanaf twee officiële matchen in plaats van vijf. Wie uitsluiten­d interclub speelt kan ook stijgen. rondes in een tornooi. Afhankelij­k van het aantal rondes dat je overleeft krijg je punten in verhouding tot het niveau van het tornooi. Vergelijk het met de ATP/WTA-punten. Een grand * Je kan maximum een klassement zakken per twee periodes. U13 en jonger zakken niet. * Speler van U11 mag in U13 spelen, maar zijn klassement wordt geïntegree­rd in de piramide van U13 op basis van de behaalde punten. Van 11.2 gaat hij bijvoorbee­ld naar 13.4. * De eindronde van de interclub in september wordt gespeeld volgens het oude klassement. slam levert meer punten op dan een ITF 15.000$ tornooi. Op basis van die punten krijg je een klassement toegekend, maar dat gebeurt volgens vooraf vastgelegd­e procenten zoals nu ook reeds gebeurt voor de hoogste klassement­en (A tot B-15). Voor de hoogste klassement­en zal dit procent veel lager liggen dan voor de lagere klassement­en om zo tot een mooie piramide te komen. Er worden vier piramides gemaakt: U9, U11, U13 en iedereen vanaf 14 jaar. In elke leeftijdsc­ategorie maken we een onderschei­d tussen acht verschille­nde niveaus en spreken we van U9.1 of U13.8. Bij de volwassene­n behouden we wel de bestaande klassement­en. Enkel de acht beste tornooires­ultaten, samen met de interclubu­itslagen, komen in aanmerking voor de berekening, ongeacht de reeks en we gaan ook twee keer per jaar berekenen. Zoals nu in oktober, maar daarnaast ook op 1 juni, na de interclub en voor de tornooien.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe klassement­en?

“In het voorjaar voeren we achter de schermen nog een aantal simulaties uit. Op 1 oktober 2018 worden de klassement­en eerst berekend volgens de oude berekening en daarna omgezet naar de nieuwe formule om het seizoen 2019 te starten met de nieuwe klassement­en, punten en reeksen.” * Er worden punten toegekend, ongeacht de reeks. In het oude systeem kreeg je in de leeftijdsr­eeksen minder punten.

* Je kan ook bonuspunte­n verzamelen voor deelname aan het tornooi en bij een overwinnin­g.

* “NG” wordt in de nieuwe structuur vervangen door C+30/6.

 ?? Foto HBVL ?? Steven De Smet.
Foto HBVL Steven De Smet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium