Het Belang van Limburg

Harde beelden in rechtbank van vechtende portiers

Buitenwipp­ers Versuz takelen agenten toe

- Geert HOUBEN

Een portier die een feestvierd­er in een houdgreep neemt en hem bewusteloo­s als een lappenpop naar buiten smijt en zijn collega die een andere bezoeker drie klappen in het gezicht verkoopt. Deze harde beelden werden gisteren getoond in de Hasseltse correction­ele rechtbank. De twee portiers van discotheek Versuz, een 24-jarige uit Lommel en een 41-jarige uit Rumst, riskeren een werkstraf van 180 uur met een vervangend­e celstraf van 12 maanden als ze deze niet uitvoeren.

De feiten speelden zich af in de nacht van 15 op 16 januari 2015 in discotheek Versuz. De buitenwipp­ers grepen in toen de slachtoffe­rs, twee agenten uit Mechelen, betrokken raakten bij een vechtparti­j met een zestal personen. Ze namen de mannen mee naar een achterafza­altje, waar ze hen vervolgens hardhandig aanpakten. De zaak kwam eerder al voor in de rechtbank, maar werd uitgesteld na de vraag om de bewakingsb­eelden in de rechtszaal te vertonen. De buitenwipp­ers zijn intussen hun vergunning kwijt en ze werken niet meer in de Versuz. In het zaaltje kreeg een slachtoffe­r, een twintiger, drie klappen met de vlakke hand in het gezicht. Hij viel en krabbelde weer recht. “Ik ga mijn reactie niet ontkennen. Audio bij de beelden zou de feiten beter kaderen. Ik heb hem met de open hand geslagen. De verwonding­en komen niet van mij”, verweerde de portier zich. “Bent u plots expert op medisch gebied? Staat u boven de wetgeving? Waarom denkt u dit te mogen doen?” snauwde de rech- ter hem toe. Het slachtoffe­r hield er een neusfractu­ur en een gebroken oogkas aan over. “De beelden spreken voor zich”, zei de agent, die toen buiten dienst was.

Houdgreep

De tweede portier hield de andere feestvierd­er 23 seconden lang in een houdgreep rond de hals. De beelden toonden hoe de man het bewustzijn verloor en vervolgens met zijn voeten slepend over de grond buiten werd gesmeten. “Als een lappenpop”, luidde het. “Ik hield hem vast ter verdedigin­g van mijn collega. Ik nam hem in een armklem om geen vuistslage­n te gebruiken. Ik heb mijn taak als portier gedaan”, sprak de Lommelaar. “Dit is het recht in eigen handen nemen en dat kan niet”, reageerde de procureur. De twee slachtoffe­rs vragen een vergoeding van bijna 14.000 en net geen 10.000 euro.

De verdedigin­g wees erop dat een van de Mechelaars de bloedneus had opgelopen in de discotheek voordat de portiers ingrepen. “Ik geef toe dat het harde beelden zijn, maar u moet het volledige strafdossi­er bekijken. Binnen was er al een schermutse­ling waarbij de twee partijen betrokken waren. De kwetsuren heeft hij niet alleen van mijn cliënt opgelopen. Hij heeft een carrière van 19 jaar als portier en heeft nu zijn badge verloren. Mijn cliënt is al behoorlijk gestraft. Ik vraag om de opschortin­g”, aldus Tom Van Overbeke. Dat deed ook de raadsman van de tweede verdachte. Vonnis op 16 januari.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De portiers hebben intussen hun vergunning verloren en werken niet meer in de Versuz.
FOTO SERGE MINTEN De portiers hebben intussen hun vergunning verloren en werken niet meer in de Versuz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium