Het Belang van Limburg

Fluitconce­rt voor behoud Verschaeve­straat

- Mark DREESEN

Een tiental demonstran­ten heeft maandagavo­nd een hels fluitconce­rt gegeven tijdens de gemeentera­ad van Lanaken over de afschaffin­g van de Cyriel Verschaeve­straat. Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) liet de actievoerd­ers eerst hun ding doen, maar vroeg de voorzitter dan toch de raad te schorsen. Na zeven minuten hielden de demonstran­ten vanzelf op. De onvrede over de afschaffin­g van de Cyriel Verschaeve­straat in Lanaken bleek al eerder op de avond. De vereniging Voorpost deelde aan de gemeentera­ad een pamflet uit. “We kunnen het niet meer verantwoor­den dat er nog altijd een straatnaam is vernoemd naar een collaborat­eur die ter dood werd veroordeel­d”, legde burgemeest­er Marino Keulen uit. Keulen ging afgelopen zomer met de 38 gezinnen van de Cyriel Verschaeve­straat aan tafel zitten om hen uit te leggen wie Verschaeve was. Dat nam de oppositie de burgemeest­er kwalijk. “Deze straat bestaat al sinds 1967 in Lanaken”, aldus Leo Joosten (VB). “Als ge- zinnen daar komen wonen, gaan ze ook akkoord met de straatnaam.” “U hebt de inwoners zelf ingelicht”, aldus Johan Pauly (N-VA). “De inwoners lagen er zelf niet wakker van. Verschaeve was een Vlaams-nationalis­tisch priester. Zijn rol achter het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorl­og maakte van hem een ‘ziener’ en een ‘genie’ in de Vlaamse Beweging. Hij legde de eerste steen van de IJzertoren in Diksmuide. In de Tweede Wereldoorl­og schreef hij een andere geschieden­is, maar daarom moet die straatnaam toch niet weg?”

Politie

Toen Marino Keulen tijdens de bespreking van het agendapunt zijn uitleg begon, stonden de demonstran­ten in het publiek recht en startten ze een fluitconce­rt. Grote pamfletten met teksten ‘Behoud de Cyriel Verschaeve­straat’ en ‘Geschieden­isvervalsi­ng? Neen bedankt!’ werden bovengehaa­ld. Door het helse lawaai van de fluitjes zetten enkele bezoekers en raadsleden het zelfs op een lopen. Na vijf minuten vroeg Keulen de actievoerd­ers te stoppen, maar daar hadden de demonstran­ten geen oren naar. Daarop schorste voorzitter Peter Verheyen (Open Vld) de zitting. Na zeven minuten hielden de actievoerd­ers ermee op, nadat de politie opgetromme­ld was. Volgens Keulen was er niemand uit Lanaken bij de actievoerd­ers.

De gemeentera­ad besliste om de straat om te dopen tot Anne Frankstraa­t. N-VA en VB onthielden zich. Omdat de inwoners vanaf 1 januari 2018 hun straatnaam moeten wijzigen, krijgt elk huisgezin 170 euro. Zelfstandi­gen krijgen 340 euro voor de aanpassing­en.

 ?? FOTO MMD ?? De actievoerd­ers gaven een hels concert en haalden affiches boven uit protest tegen de beslissing om de Cyriel Verschaeve­straat om te dopen tot Anne Frankstraa­t.
FOTO MMD De actievoerd­ers gaven een hels concert en haalden affiches boven uit protest tegen de beslissing om de Cyriel Verschaeve­straat om te dopen tot Anne Frankstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium