Het Belang van Limburg

CD&V in zak en as na vertrek fractielei­der Marès

-

CD&V Borgloon zit in zak en as: na het eerdere vertrek van voormalig OCMW-voorzitter Patrick Carnotensi­s, kondigde nu ook fractielei­der Ellen Marès haar afscheid aan. Er werd al bij N-VA gepolst om een kartel te vormen. “Maar wij gaan uit van onze eigen sterke”, zegt Wim Lambrechts. De problemen van oppositiep­artij CD&V worden in Borgloon alleen maar groter. Fractielei­der Ellen Marès (33) nam gisteren ontslag uit de gemeentera­ad. Marès gaat voortaan als diensthoof­d bij Justitie werken. “En dan moet ik zelfs mijn partijkaar­t inleveren”, zegt de lokale politica. “Met spijt in het hart neem ik afscheid van de politiek, maar zo’n profession­ele uitdaging moest ik wel aannemen.”

Ellen wordt vanaf januari opgevolgd door partijgeno­te en lerares Els Jansen uit Bommershov­en. Ook zij was nog ooit schepen. Jansen zit nu samen met Charly Missotten en voormalig schepen Marilou Vanmuysen voor CD&V op de oppositieb­anken. Of de partij nog voldoende sterk is en genoeg kandidaten vindt voor de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen, is nog maar de vraag.

Verdeeld

De partij is immers verdeeld in het kamp Missotten en het kamp Vanmuysen. Het is een publiek geheim dat Charly Missotten destijds met Open Vld -toen nog in de oppositie- meestemde om zijn eigen partij, na een periode van onbestuurb­aarheid, samen met N-VA naar de oppositieb­anken te verwijzen. “We bekijken nu alle pistes”, zegt Marilou Vanmuysen, die er geen geheim van maakt dat Charly Missotten niet meer in de gesprekken over de toekomst is betrokken. “De opties zijn een kartel met N-VA, opkomen onder eigen label of een nieuw politiek verhaal vanuit een burgerbewe­ging, een stadslijst zeg maar. Niets is zeker op dit ogenblik.”

Geen kartel

N-VA staat niet meteen te springen voor een kartel. “We krijgen misschien zelf geen volledige lijst vol, maar trekken toch liever op eigen krachten naar de kiezer. Ik heb liever een lijst met pakweg 15 gemotiveer­de mensen die zich unaniem achter ons project scharen. Het is niet het aantal, wel de kwaliteit die telt”, zegt fractielei­der Wim Lambrechts.

Er gaan ook geruchten over gesprekken tussen Charly Missotten en Open Vld, maar Missotten ontkent. “Ik heb van CD&V al jaren niets meer gehoord. Ik ben nu 72 en weet niet of ik me nog verkiesbaa­r wil stellen. Maar van partij veranderen is niet aan de orde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium