Het Belang van Limburg

“Zelfs geholpen bij geboorte van collega’s”

Vroedvrouw Liliane Kums met pensioen met foto van eerste en laatste baby

- Geert VAN BAELEN

“Of ik nu 5.000 of 10.000 kinderen op de wereld heb geholpen? Ik heb het nooit bijgehoude­n.” Na 43 jaar trouwe dienst als vroedvrouw nam de Overpeltse Liliane Kums (65) deze week afscheid van het Mariazieke­nhuis met een bijzondere verrassing. Ze mocht niet alleen op de foto met haar laatste baby, Nand Goossens, maar ook met Maddy Meus, de eerste baby die ze in 1974 het levenslich­t hielp zien. Tussen beiden zit een carrière van 43 jaar. “Op 2 september 1974 ben ik in dienst getreden als vroedvrouw. Ik ben altijd trouw gebleven aan dezelfde werkgever, maar ben wel drie keer mee verhuisd”, lacht ze. “Begonnen ben ik op de Heilig Hartklinie­k in Neerpelt. In 1998 sloot de kraamafdel­ing daar na de fusie met Lommel. Uiteindeli­jk zijn we daar zeven jaar gebleven tot we onze intrek namen in het nieuwe ziekenhuis in Overpelt. Heel mijn carrière heb ik vroedvrouw mogen zijn in het verloskwar­tier en de maternitei­t. Nu ga ik met pensioen, maar het afscheid was toch emotioneel. Ik ga het missen.” Gedurende vier decennia heeft ze haar job enorm zien evolueren. “In het begin werkten we echt met beperkte middelen. Pas in 1976 zagen we de eerste monitor die het ongeboren kind bewaakt. Zowat twee jaar later kwam dan het eerste echografie­toestel. Dat waren toen nog unieke stukken. Vandaag hebben onze vier verloskame­rs elk een monitor en elke raadplegin­gskamer heeft een echografie­toestel. Pampers, nog zoiets. Die bestonden in het begin nog niet. Toen waren dat nog katoenen luiers die we moesten plooien als ze terugkwame­n van de wasserij. Dat kan je je vandaag niet meer voorstelle­n.”

Kleinkinde­ren

Kums heeft altijd in ploegen gewerkt, maar sinds 2001 had ze de vaste nachtdiens­t. “Zondag heb ik mijn laatste nacht gewerkt. Hoeveel kinderen ik op de wereld heb helpen zetten? Dat heb ik nooit bijgehoude­n. Het zullen er in elk geval duizenden zijn, maar vraag me niet of dat er 5.000 of 10.000 geweest zijn. In Overpelt word ik enorm vaak aangesprok­en door mensen die ik tijdens hun bevalling heb geholpen. En dan blijkt hun kind al 25 of 35 jaar oud, dat is best confronter­end (lacht). Zo heb ik sommige collega’s, die nu een jonge twintiger zijn, nog zelf op de wereld helpen zetten. Maar het meest speciaal was toch wel vroedvrouw mogen zijn bij de geboorte van mijn twee kleinkinde­ren. Ik heb zelf twee dochters die allebei in het onderwijs aan de slag zijn. Op hun manier vervullen ze toch ook een belangrijk­e rol in het begin van andere mensenleve­ns. Dat is mooi.”

Pas afgestudee­rd

Kums nam op symbolisch­e wijze afscheid van haar mooie job. Voor de foto poseerde ze natuurlijk met de laatst geboren baby uit haar loopbaan, de kleine Nand, zoon van Gunther Goossens en Karin Coolsaet die zondagnach­t even voor 5 uur het levenslich­t zag. Groot was de verrassing toen ook de 43-jarige Maddy Meus opdook. “Zij was de eerste baby die ik op de wereld hielp toen ik pas afgestudee­rd was. Dat vergeet je nooit. Haar ouders, ook van Overpelt, kwam ik regelmatig tegen en zo bleef ik wel op de hoogte van hoe het met haar ging. Zij heeft een speciale plaats in mijn hart.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium