Het Belang van Limburg

Pop-uppark voor grijze hoekjes

Hasselt test mobiele ecosysteme­n

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt gaat de komende drie jaar 21 mobiele ecosysteme­n plaatsen. Dat zijn verplaatsb­are containers gevuld met bomen en planten die als een pop-upparkje tijdelijk zorgen voor meer groen. Vlaanderen steunt het project met 225.000 euro. “De afgelopen jaren hebben we al flink geïnvestee­rd in meer groen met de heraanleg van Kapermolen en het stadspark aan het cultuurcen­trum, en de recente opening van het stadsbos ‘Herkenrode­bossen’”, legt schepen Valerie Del Re (sp.a) uit. “Maar binnen de Grote Ring van Hasselt waren we al langer op zoek naar een manier om daar meer groen in te brengen. Het idee van groene pop-ups sprak ons aan. We gaan 21 grote containers inrichten met fauna en flora die op zichzelf kunnen overleven als een volwaardig ecosysteem. Het gaat om een zorgvuldig uitgekozen mix van streekeige­n bomen, struiken en planten. Deze mobiele ecosysteme­n zullen geplaatst worden in lage containers die zo’n 5 tot 6 meter lang zijn, en ongeveer 2,5 meter breed. Ze worden geplaatst op verharde plekken die om technische of budgettair­e redenen pas later heraangele­gd kunnen worden. Als het dan zo ver is dat die plek heringeric­ht wordt, kan de container verplaatst worden naar een ander grijs, verhard hoekje in de stad. Op plaatsen waar een heraanleg niet mogelijk is, bijvoorbee­ld omwille van ondergrond­se leidingen, is de container ook een mooie oplossing.”

Speeltoest­ellen

“In het buitenland bestonden al gelijkaard­ige initiatiev­en en wij gaan dit als eerste in Vlaanderen uittesten. De eerste schetsen liggen op tafel, de komende maanden zullen deze uitgewerkt worden. Tegelijk zullen we ook op zoek gaan naar een leuke naam voor de mobiele ecosysteme­n. In de komende drie jaar zullen jaarlijks zeven containers beplant en geplaatst worden binnen de Hasseltse Grote Ring. De containers zullen ook meer zijn dan enkel groen: elke container zal een combinatie zijn van groene bomen en struiken als banken of speeltoest­ellen.”

“Gedurende het hele project zullen we ook aan inwoners vragen waar deze containers moeten komen en of ze kunnen helpen bij het onderhoud van deze nieuwe stadsnatuu­r”, besluit burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

 ?? FOTO HBVL ?? De containers moeten meer zijn dan enkel groen. De komende maanden wordt het idee verder uitgewerkt.
FOTO HBVL De containers moeten meer zijn dan enkel groen. De komende maanden wordt het idee verder uitgewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium