Het Belang van Limburg

“Kunst is mijn grote passie”

- Christof RUTTEN

Vanavond kleurt het gelauwerde Canvasprog­ramma ‘Gek en Geniaal’ helemaal bronsgroen. Genkenaar Alessandro Presutto (25) maakt samen met Koen Vanmechele­n een sculptuur in klei. “Het klikte meteen tussen ons,” zegt Alessandro. “Kunst is mijn grote passie. Het is mijn droom om ooit een langspeelf­ilm te maken.”

Ik kende Koen niet, maar het klikte meteen. Hij is een zeer empathisch iemand

Een psychose die gepaard gaat met onder andere depressie en dissociati­e. Alessandro heeft er al sinds jonge leeftijd last van. “Ik ben vroeger mishandeld geweest. Ik kon mijn emoties niet uiten. Ik voelde me niet meer nuttig, het leven was zinloos voor mij. Ik voelde een grote leegte in me. Maar mijn psychose liet me geloven dat ik speciaal was, dat alles een experiment was. Soms kwam ik maanden niet buiten en leek de hele buitenwere­ld nep. Zoals in The Truman Show.”

Op zijn zestiende nam hij een belangrijk­e beslissing. “Ik ben bij mijn zus gaan wonen,” zegt hij. “Daarvoor had ik nooit mijn gevoelens kunnen uiten. Bij mijn zus voelde ik wel de vrijheid om emoties te voelen en te tonen.” Alleen kwam dat te overweldig­end over. “Ik heb toen om hulp gesmeekt en ben drie jaar in de psychiatri­e gegaan.”

Klik met Koen

Ondertusse­n gaat het beter met Alessandro. Hij woont tegenwoord­ig alleen. “Ik leer te leven met de psychose. Ik blijf positief en heb goede moed.” Werk heeft hij niet. “Dat wil ik wel, maar ik heb moeite om me te concentrer­en. Ik volg wel regelmatig kortere cursussen. Ik ben iemand die graag wil bijleren.”

Die instelling had hij ook toen hij voor ‘Gek en geniaal’ aan de slag ging met Koen Vanmechele­n. “Ik kende hem niet en ik heb bewust niks opgezocht over hem omdat ik zo’n open mogelijk gesprek met hem wilde voeren. Het klikte meteen. Koen is een zeer empathisch iemand.”

Zelfverzek­erd

Alessandro mocht dan wel Koen Vanmechele­n niet kennen, met kunst is hij al lang vertrouwd. “Kunst is mijn grote passie,” zegt hij overtuigd. “Op jonge leeftijd heb ik viool gespeeld, daarna ben ik kortfilms gaan maken, ook eentje over mijn psychose,” zegt hij. “Bij Koen wilde ik graag met klei aan de slag gaan, omdat ik dat nog niet veel had gedaan. Het leek me een uitdaging. We hebben een sculptuur gemaakt met twee gezichten. We werkten allebei aan één kant en daarna zijn we van plaats gewisseld. Zo hebben we elkaar ook beter leren kennen. Het ene gezicht is rood, het andere blauw. Het rode gezicht staat voor angst en passie, het blauwe voor rust. Niemand op de wereld heeft maar één gezicht, we zitten complexer in elkaar. En ikzelf heb het gevoel dat ik in twee stukken ben gedeeld door mijn psychose. Koen en ik werkten zo goed samen dat we het beeld op twee dagen tijd af hadden, ook al zat ik toen in een mindere periode. Maar achteraf voelde ik me zelfverzek­erder.”

Langspeelf­ilm

Alessandro wil zich creatief blijven ontplooien. “Ik ben met een groepje vrienden begonnen om meer kortfilms te maken. Mijn droom is om ooit om een langspeelf­ilm te realiseren. Wat ik ook zal maken, er zal altijd mijn eigenheid inzitten.”

Denkt hij dat het programma zijn doel bereikt? Mensen beter doen begrijpen wat een psychose is? “Het is een beetje dubbel,” zegt hij. “Als je op één ding focust, blijven mensen misschien in hokjes denken. Maar het is goed dat dit programma met veel respect deze problemati­ek laat zien.”

Gek en geniaal, vanavond om 22.10 uur op Canvas

XAlessandr­o PRESUTTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium