Het Belang van Limburg

Gek en Geniaal

- Koen Vanmechele­n, Kunstenaar

Vanavond ziet u hoe Alessandro samen met mij een kunstwerk maakt in het programma ‘Gek en Geniaal’. Alessandro is een van de acht psychogevo­elige personen in de reeks die aan schizofren­ie, een bipolaire stoornis en/of een andere aandoening lijden. Hoewel de titel doet uitschijne­n dat ‘Gek en Geniaal’ over twee duidelijk omschreven categorieë­n gaat, schuift de serie die dichotomie resoluut onder het tapijt. Classifice­ren en categorise­ren is des mensen, maar wat mij al heel lang fascineert, is de lijn tussen gek en geniaal. De gradaties. Tussen geniale gek en gek genie, tussen in- en outside. Hoe zit dat met de stroom van bewustzijn en de plasjes van creativite­it die plots samenklont­eren tot scheppen? Is er een incubatiet­ijd die gek kan transforme­ren tot geniaal?

Ik geloof inderdaad dat de spanning ligt tussen wat ons omringt bij de geboorte en onze daaropvolg­ende ontwikkeli­ng. Ontwikkeli­ng van liefde – in goede of kwade zin – laat iemand exploderen of imploderen. Zonder liefde is het aartsmoeil­ijk om een eigen zekerheid te ontwikkele­n. Gek kan met andere woorden geniaal worden als de context dat stimuleert. Daarom dat ik een project als ‘Gek en Geniaal’ omhels. Het kan via een warm nest de wedergeboo­rte van het eigen brein stimuleren.

Dat is een delicaat proces en vraagt om engagement. Je kan niet iemand een tijd warmnesten om hem daarna zomaar terug de wereld in te sturen. Opvolging is een must. Meer dan ooit in de complexe samenlevin­g van nu is er nood aan kaders voor kwetsbare mensen en opgroeiend­e jongeren. Kaders die hun als voorbeeld dienen om zich op hun beurt te engageren.

Met Alessandro samenwerke­n vond ik fantastisc­h, maar het triggerde ook mijn onrust. Wat gebeurt er na de uitzending? Is er genoeg solidarite­it, engagement en liefde – genoeg nest – om hem verder te laten openbloeie­n? Als ik vaststel hoe weinig onze maatschapp­ij investeert in het psychosoci­ale geluk van kwetsbare mensen, wordt het me soms koud om het hart. Valt dat engagement, dan krijgen we problemen. Smelt de sociale zekerheid, geboren uit het vuur van de oorlogsjar­en, dan verliezen we een remedie tegen oorlog. Engagement is de mortel van onze samenlevin­g. Erzonder wordt het weer aan individuen om te zorgen voor de kwetsbaren en behoeftige­n.

‘Gek en Geniaal’ deed me opnieuw beseffen dat maatschapp­elijke nazorg van ons allemaal is. En dat zonder langdurig engagement de gemeenscha­p snel verbrokkel­t. Politiek moet daarom gek genoeg ons aller zorg zijn.

Met Alessandro samenwerke­n voor ‘Gek en Geniaal’ vond ik fantastisc­h, maar het triggerde ook mijn onrust. Wat gebeurt er na de uitzending?

 ?? FOTO CANVAS ?? “Bij Koen wilde ik graag met klei aan de slag gaan, omdat ik dat nog niet veel had gedaan. Het leek me een uitdaging”, vertelt Alessandro.
FOTO CANVAS “Bij Koen wilde ik graag met klei aan de slag gaan, omdat ik dat nog niet veel had gedaan. Het leek me een uitdaging”, vertelt Alessandro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium