Het Belang van Limburg

Hek van 2,5 meter moet Uscko weghouden van kinderen

Hond die kinderen beet op speelplaat­s krijgt geen spuitje

- Zahra BOUFKER/Hanne DE BELIE

Uscko mag naar huis. Althans: als zijn baasje aan de voorwaarde­n voldoet, die de gemeenteli­jke veiligheid­scel hem gisteren heeft opgelegd. Voorlopig gaat de Mechelaar die vorige week in Beringen twaalf schoolkind­eren beet, naar vrienden van eigenaar Jeffrey Rienckens. “We hopen dat Uscko snel weer bij ons is”, reageert zijn baasje. “Dit is een godsgesche­nk. Een mooiere kerst konden wij ons niet inbeelden.” Uscko krijgt een tweede kans. De Beringse burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) heeft gisterenna­middag samen met de gemeenteli­jke veiligheid­scel beslist dat de Mechelaar geen spuitje krijgt, na het bijtincide­nt op de school in Paal vorige vrijdag. De hond van tien maanden mag terug naar zijn baasje, als die aan bepaalde voorwaarde­n voldoet. De maatregele­n moeten voorkomen dat Uscko opnieuw kan ontsnappen.

Specialist­en

Meer dan 50.000 handtekeni­ngen werden ingezameld, om Uscko te redden. Maar die hebben volgens de burgemeest­er geen invloed gehad op zijn beslissing. “Voor mij zijn de kinderen belangrijk­er dan de hond”, zegt Webers. “Het oordeel van de specialist­en heeft voor mij de doorslag gegeven. Zowel de hondenther­apeut als de dierenarts stellen dat de hond geen gevaar vormt voor de samenlevin­g. De gedragsthe­rapeut heeft wel vastgestel­d dat de accommodat­ie niet aangepast is aan de atletische capaciteit­en van de hond. De afsluiting moet minimaal twee meter hoog gemaakt worden, met een schuine terugvalst­rook van een halve meter. De kinderen mogen de hond niet meer zien, omgekeerd mag de hond ook de kinderen niet zien. Deze aanpassing­en zijn een absolute voorwaarde voor de terugkeer van de hond.” “De hond heeft nog verdere opvoeding nodig waarbij de focus ligt op socialiser­en en beheersing”, legt gedragsthe­rapeut Dany Grosemans uit. “Hij moet zich verder ontwikkele­n en moet zich nog leren beheersen.”

Godsgesche­nk

Uscko verblijft sinds het bijtincide­nt in het dierenasie­l van SintTruide­n. Daar zal hij vandaag worden opgepikt door de vrienden van baasje Jeffrey Rienckens. “Dit is een godsgesche­nk”, reageren Jeffrey en zijn moeder Marleen Orens opgelucht. “Er zijn maatregele­n opgelegd door de politie om iedereen in Paal terug een veilig gevoel te geven. We gaan proberen om zo goed mogelijk aan die voorwaarde­n te voldoen en hopen dat Uscko snel naar zijn vertrouwde omgeving mag. Terug naar huis. In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de slachtoffe­rs. Zij zijn veel te weinig in het nieuws geweest. Wij zijn iedereen enorm dankbaar: de ouders van de slachtoffe­rs en al de andere mensen die ons massaal gesteund hebben. We hopen dat de rust nu terugkeert en dat de kindjes weer op een leuke manier naar school kunnen.” De zaak Uscko verdeelde Vlaanderen in twee kampen. Hond Uscko werd massaal gesteund, maar er zijn ook tegenstand­ers. “Ook ik heb haatmails ontvangen”, zegt burgemeest­er Webers. “Die verwijten gaan ver: die hond moet kapot, gij moet kapot.” Ook de ouders van één van de slachtoffe­rtjes zijn niet blij met de beslissing (zie kader). “Ik heb enkel positieve signalen opgevangen”, reageert Webers. “Als er ouders zijn die niet akkoord zijn met de beslissing, zou ik dat zeer spijtig vinden.”

“Als Uscko verder therapie volgt, naar de hondenscho­ol gaat en als de accommodat­ie wordt aanpast, mag hij na de kerstvakan­tie naar huis”, besluit de burgemeest­er. “Al blijft het belangrijk­ste dat de veiligheid van de kinderen gegarandee­rd wordt.”

 ?? Foto SD/ZB ?? “We krijgen Uscko terug. Een betere Kerstmis kunnen we ons niet indenken”, reageren eigenaar Jeffrey Rienckens en zijn moeder.
Foto SD/ZB “We krijgen Uscko terug. Een betere Kerstmis kunnen we ons niet indenken”, reageren eigenaar Jeffrey Rienckens en zijn moeder.
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Uscko wordt voorlopig ondergebra­cht bij vrienden van eigenaar Jeffrey Rienckens.
FOTO SVEN DILLEN Uscko wordt voorlopig ondergebra­cht bij vrienden van eigenaar Jeffrey Rienckens.
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium