Het Belang van Limburg

500 plaatsen voor kwetsbare kinderen (en hun ouders)

Rijke familie sponsort project met 10 miljoen euro

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - In Vlaanderen komen 513 plaatsen bij voor de opvang van kwetsbare kinderen, waarvan 108 in Limburg. Die komen bovenop de 1.734 bestaande plaatsen. Tegelijker­tijd wordt voor deze nieuwe plaatsen ook 10 jaar lang met de ouders gewerkt. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft daar 20 miljoen euro voor over, Kind en Gezin krijgt bovendien 10 miljoen euro van een privéfonds. Het is de eerste keer dat Kind en Gezin samenwerkt met een filantroop. De 10 miljoen euro die ze krijgen is een aanzienlij­k bedrag. Aanvankeli­jk hoopte Kind en Gezin om minstens 180 plaatsen te creëren voor kwetsbare kinderen, maar aangezien er ook veel vragen kwamen om bestaande plaatsen om te vormen, zijn er dat uiteindeli­jk 513 geworden. Daarvan zijn er 128 nieuwe plaatsen, de rest zijn omvorminge­n. Alleen initiatiev­en uit kansarme gemeenten mochten meedoen. Bij de opvang van kinderen in dit zogenaamde Koalaproje­ct worden ook de ouders betrokken. “Als je de kansarmoed­e bij kinderen wil doorbreken, moet je ook de ouders hierbij betrekken”, zegt filantrope Gonda Vergnes.

Het fonds van de familie Vergnes wordt beheerd door de Koning Boudewijns­tichting. Het Koalaproje­ct zal tien jaar duren.

BRUSSEL - In Vlaanderen komen er 513 plaatsen bij voor de opvang van kinderen uit kwetsbare gezinnen. In die kinderdagv­erblijven wordt deze keer tegelijker­tijd ook met de ouders gewerkt. Voor dit zogenaamde Koala-project is er de komende 10 jaar 30 miljoen euro voorzien, waarvan 20 miljoen euro van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en 10 miljoen euro van de familie Vergnes, een fonds dat de Koning Boudewijns­tichting beheert. Het is de eerste keer dat Kind en Gezin samenwerkt met filantrope­n. “We hebben veel geluk gehad in het leven, we willen iets teruggeven”, zegt Gonda Vergnes. Momenteel zijn er 1.734 plaatsen voor kwetsbare kinderen in de Vlaamse kinderopva­ng. Daar komen nu 513 Koala-plaatsen bij, waarvan 108 in Limburg. In het totaal gaat het om 128 extra plaatsen in Vlaanderen, de rest is een omzetting van een bestaande plaats naar eentje voor kwetsbare kinderen. Met Koala richt Kind en Gezin zich niet alleen op kwetsbare kinderen, maar ook op hun ouders. Kind en Gezin wil met het project de overstap naar het kleuterond­erwijs vergemakke­lijken. De gezinnen krijgen steun in de opvoeding en zorg voor hun kinderen.

Alleen projecten uit 46 steden en gemeenten met een hoge kansar- moede-index mochten zich kandidaat stellen voor de Koalasteun. In het totaal zijn er 56 dossiers ingediend, waarvan 41 vanuit de Huizen van het Kind. 18 hebben ook de selectie gehaald. “Wij willen met dit project de drempel naar kinderopva­ng verlagen voor kansarme gezinnen”, zegt Tine Rommens van Kind en Gezin.

Schenking 10 miljoen euro

Het Koala-project wordt dus voor een derde gefinancie­rd door het fonds van Bernard en Gonda Vergnes en hun dochter Emily dat beheerd wordt door de Koning Boudewijns­tichting. “We beheren veel fondsen, maar eentje van 10 miljoen euro is echt wel uitzonderl­ijk,” zegt Erika Raquet van de Koning Boudewijns­tichting. “Kansarmoed­e bij kinderen aanpakken is het thema van ons fonds”, zegt Gonda Vergnes. “Ik heb zelf in Frankrijk bij Médecins du Monde gewerkt, ik was er bezig met adopties. Ik weet dus dat er in de hele wereld armoede is, maar hier heb je die dus ook. Als je die cirkel wil doorbreken dan moet je ook met de ouders werken, vandaar dat het Koala-project goed bij ons past. We hadden al eerder projecten van de Koning Boudewijns­tichting gesteund, maar we wilden iets structuree­ls doen, over een langere periode. We hebben deze keer ook niet zelf

in de jury gezeten, dat hebben we aan de profession­elen over gelaten. Over een jaar of zo willen we ze ook bezoeken.” Het fonds spijzen ze trouwens met hun eigen centen. “Het is geld van onze familie, ons spaargeld.” Bernard Vergnes is baas geweest van Microsoft Europa.

Limburgse projecten

De Hummeltjes in Hasselt is een van de geselectee­rde projecten. “Wij werken nu al veel met ouders en we zetten ook veel in op een sociale mix van kinderen”, zegt Ann-Marie Meuws. “Maar voor dit project willen we ook een ontmoeting­splaats creëren in Ter Hilst waar we mensen uit de wijk kennis laten maken met kinderopva­ng. We gaan er in een huisje zitten en we proberen van daaruit vertrouwen op te bouwen met ouders. Zo proberen we de drempel naar kinderopva­ng te verlagen, want vaak zijn deze ouders daar niet mee bezig. Of ze plannen die opvang in elk geval niet lang op voorhand, ze komen soms wel eens zeggen dat ze voor de dag erna opvang nodig hebben. We zijn vooral blij dat we die middelen voor 10 jaar krijgen, want meestal zijn dit soort van projecten maar van korte duur. Wij proberen aan die ouders uit te leggen hoe je de ontwikkeli­ng van een kind kan stimuleren. Wij geven gewoon speldenpri­kjes.” Ook De Egeltjes in Sint-Truiden krijgt extra middelen. “We proberen ook zo veel mogelijk een vertrouwen­sband op te bouwen met ouders”, zegt Thomas Peeters. “Dat vraagt tijd. Zo helpt een van de ouders nu met onze kerstmarkt, maar het heeft twee jaar geduurd om hem over de streep te trekken. Intussen praten we over opvoeding. Wat ook heel belangrijk is, is dat ouders leren spelen met hun kinderen. We maken van onze kinderopva­ng een ontmoeting­splaats.”

In Beringen krijgt De Speelbomen 12 extra plaatsen. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt schepen van Welzijn Thomas Vints (CD&V). “We hebben dat project ingediend via het Huis van het Kind. Van de kinderen die in Beringen Mijn geboren worden, is 37% kansarm. We hebben daar nu al allerlei projecten waarbij we ook zwangere moeders betrekken. De kinderopva­ng werkt hiervoor samen met IN-Zetje, als laagdrempe­lige en toegankeli­jke ontmoeting­sruimte voor gezinnen met jonge kinderen.”

 ?? Foto F.TOUSSAINT ?? De familie Vergnes draagt 10 miljoen euro bij.
Foto F.TOUSSAINT De familie Vergnes draagt 10 miljoen euro bij.
 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De Hummeltjes in Hasselt gaat met het geld ook een werking opzetten in Ter Hilst.
Foto KAREL HEMERIJCKX De Hummeltjes in Hasselt gaat met het geld ook een werking opzetten in Ter Hilst.
 ?? FOTO PHN ?? Minister Jo Vandeurzen (CD&V).
FOTO PHN Minister Jo Vandeurzen (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium